NOVE MJERE: U Srpskoj se otvaraju tržni centri, usporava se proces vakcinacije građana - Glas Regije

NOVE MJERE: U Srpskoj se otvaraju tržni centri, usporava se proces vakcinacije građana

Nije učitano

Nakon zasijedanja štaba za vanredne situacije dozvoljen je rad trgovačkih centara uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Obavezuju se tržni centri da odrede osobu za praćenje provođenja epidemioloških mjera, sa posebnim pažnjom na broj posjetilaca, precizirala je ministarka trgovine Suzana Gašić.

– Znam da vas sve zanima rad ugostiteljskih objekta, ali je on i dalje ograničen na šaltersku prodaju hrane i pića – kaže Gašićeva.

Mjere su do 12. aprila, ali biće svakodnevno razmatrane.

Diskusije je bilo o otvaranju bašti objekata, ali procijenili smo da ipak situacija nije zadovoljavajuća za takvu odluku – precizirala je ona.

Dodala je, da je dogovorena odgoda plaćanja struje privrednim subjektima, u skladu sa zahtjevima koje upute.

Na sjednici Vlade juče je odobrena pomoć hotelima, turističkim agencijama, a na sajtu Ministarstva trgovine biće objavljen obrazac putem kojeg se mogu prijaviti.

Ministarka Gašić, podsjetila je da ulazimo u treću sedmicu nerada ugostisljeskih objekata,.

Donesena je odluka da se namiri polovina najniže plate i porezi i doprinosi za radnike. Među prvim mjerama koje ćemo razmatrati kada bude bolja situacija biće otvaranje ugostisljeskih objekata i povratak u školu đaka od prvog do petog razreda – istakla je Gašićeva.

Ministar zdravlja Republike Srpske, Alen Šeranić istakao je da su na štabu definisali način rada Domova zdravlja. Dio radnika iz Domova zdravlja moramo uputili u proces liječenja što usporava proces vakcinacije.

– Najteža situacija, po broju pacijenata na liječenju, je u Banjaluci i Trebinju. UKC će već ovog vikenda obezbijediti dodatnih stotinu kreveta u centralnom bloku za kovid pacijente – rekao je Šeranić i dodao da će kroz Kompenzacioni fond pomoći bolnici u Trebinju, za nabavku kiseonika za pacijente.

Precizirao je da se na dnevnom nivou prati broj pacijenata i slobodnih kreveta. Što se tiče vakcina, vidjeli ste da je odobreno korištenje “AstraZeneke” u BiH – kaže Šeranić, ističući da je za Srpsku dostupno više od 8.000 ovih doza.

Šeranić je odgovarajući na pitanje novinara rekao da po posljednjim informacijama 60.000 doza ruske vakcine trebalo bi da stigne iduće sedmice, u dva kontigenta.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković ističe da je epidemiološka situacija i dalje loša, napominje da je jedna petina svih oboljelih do sada bila u proteklom martu, što govori o ozbiljnosti situacije, dodaje da je potreban mnogo duži period za stabilizaciju situacije.

– Mjere ne mogu dati rezultat, ako ih ne primjenjujemo u praksi, ponovio je Zeljković i dodao da je ogroman pritisak na Domovima zdravlja i bolnicama, na identifikaciji oboljelih i njihovom zbrinjavanju. Da bismo nastavili proces vakcinacije, treba nam mnogo, mnogo bolja situacija. Ne možemo vakcinisati bez zdravstvenih radnika. Nijedna mjera nije popularna, ali najvažnije nam je zdrava osoba- kaže Zeljković.

(IZVOR: Srpskainfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *