Već petu godinu u Stanarima se provodi projekat proizvodnje “Krnjinske jagode” (FOTO) - Glas Regije

Već petu godinu u Stanarima se provodi projekat proizvodnje “Krnjinske jagode” (FOTO)

Nije učitano

Već petu godinu zaredom u Stanarima se provodi projekat “Uzgoj jagode savremenim metodama” koju organizuje Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Poljoprivrednik“ u saradnji sa opštinom Stanari.

Jagoda iz Stanara poznata je i po nazivu “Krnjinska jagoda” a zbog loših vremenskih prilika njena prodaja ove godine je počela nešto kasnije nego inače. Jedan od nekoliko proizvođača ovog ukusnog voća sa područja ove opštine je i Đurđija Dević iz Jelanjske koja osim jagoda proizvodi i drugo povrće.

Devićeva se uzgojem jagoda bavi unazad nekoliko godina od kada su prije pet godina kroz projekat stanarskog Udruženja poljoprivrednika nabavili prve sadnice ovoog voća. Ove godine je zbog rasta cijena repromaterijala porasla i cijena jagoda.

Nije učitano

“Prošle godine je bila pet a ove godine se prodaje i po 10 a ja je prodajem za osam maraka”, kaže Devićeva.

Inače opština Stanari je, kada je riječ o uzgoju jagoda i drugog voća i povrća, 2018. godine potpisala pismo namjere za učešće u programu razvoja konkurentnosti u ruralnom području, za čiju realizaciju je zadužena jedinica za koordinaciju projekata u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a koji se finansira kreditnim sredstvima Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj. Radi se o projektu za razvoj perspektivnih i konkurentnih lanaca vrijednosti u poljoprivredi, naročito na razvoju podsektora voća i povrća.

Prodajno mjesto “Krnjinske jagode” nalazi se na platou ispred Centra za kulturu u centru Stanara.

IZVOR: TV K3

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *