UKLANJANJE OPASNIH HEMIKALIJA: Heksan se izmješta iz Kotorskog kod Doboja (FOTO/VIDEO) - Glas Regije

UKLANJANJE OPASNIH HEMIKALIJA: Heksan se izmješta iz Kotorskog kod Doboja (FOTO/VIDEO)

Nije učitano

Foto: Antikorupcija.info

Danas prije podne, uz posebne mjere obezbjeđenja, počelo je izmještanje opasnih hemikalija iz bivše fabrike suncokretovog ulja „Bioil“ u Kotorskom kod Doboja, koje bi, prema najavama licencirane firme za ovu vrstu posla „Kemeko-BH“ Lukavac, moglo biti završeno sutra, piše portal antikorupcija.info.

„Potrajaće zatim još petnaestak dana kompletan proces što je do nas, a to je istakanje heksana iz rezervoara i čišćenje ventila, a zatim ispiranje da se privremeno obezbijedi objekat do narednih aktivnosti. Hemikalije će za par sedmica biti transportovane u Njemačku, kada se dobije potreban kod za prihvat.“, kaže za portal Antikorupcija Damir Muratović iz lukavačkog „Kemeko-BH“, dodajući da se radi o komplikovanijem poslu nego što je to bio odvoz italijanskog otpada iz Drvara, koji je ova firma takođe radila, zato što u BiH se ne može vršiti zbrinjavanje, odnosno uništavanje ove vrste hemikalija.

Olakšanje i radost zbog današnjih aktivnosti nisu krili mještani Kotorskog ne samo kuća u blizini fabrike, već i sa druge strane meagistralnog puta, pa i okolnih naselja.

Iako je cijeli postupak početka izmještanja heksana odvijan u tajnosti, to nije bilo moguće sakriti od mještana i članova neformalne grupe građana „Uklonite heksan iz Kotorskog“, kojima je, od strane zaštitarske agencije, sugerisano da nije dozvoljeno veće okupljanje, pa čak ni upotreba telefona zbog opasnosti od eksplozija. Ipak, iz daljine i vazduha snimili su proces izmještanja.

Predstavnici građana su takođe bili prisutni na ulazu u fabriku, prije gotovo tri godine napuštenu od investitora iz Turske. Zajedno sa predstavnicima „Ziraat Bank“, založnika nad imovinom propale fabrike i predstavnicima „Kemko-BH“ iz Lukavca i Modriče, uz pojačano obezbjeđenje zaštitara.

„Dosta radosna vijest za mještane Kotorskog i šire zbog dolaska onih koji treba da izmjeste hemikalije. Velike su zasluge Centra civilnih inicijativa, koji su nam pružili svu neophodnu pomoć da kao neformalna grupa građana izvršimo pritisak na nadležne, u cilju rješavanja ovog problema.“, naglasio je predsjednik Mjesne zajednice Kotorsko i člana Grupe Mehmed Trnjanin. Izrazivši zadovoljstvo današnjim aktivnostima u Fabrici:

„Izuzetno dobro je organizovan početak odvoza.“

ČITAJTE JOŠ//„Zašto u Doboju ne reaguje Fond za zaštitu životne sredine?“

Cijelo vrijeme današnjih aktivnosti unutar kruga fabrike „Bioil“ članovi grupe su ih pratili ispred ulazne kapije i smjenjivali se dok se za danas planirane aktivnosti nisu okončale.

Posao će biti nastavljen i narednih dana. Nakon toga, prema informacijama iz firme „KEMKO“, biće angažovana firma iz susjedne opštine Tešanj, koja će raditi na zbrinjavanju rezervoara, njihovim punjenjem permantom i vodom, jer oni, naime, i u ispražnjenom stanju i dalje predstavljaju veliku opasnost.

VIDEO:

(IZVOR: Antikorupcija.info)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.