Pasoš-potvrda o vakcinaciji unutar EU od 17. marta? - Glas Regije

Pasoš-potvrda o vakcinaciji unutar EU od 17. marta?

Nije učitano

Foto: Pixabay/ilustracija

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv virusa korona radi slobodnog putovanja unutar Evropske unije (EU) treba da bude na snazi od 17. marta i važiće samo za vakcine čiju je djelotvornost ustanovila Evropska agencija za lijekove (EMA), potvrdila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Tu vijest je iz izvora EU najprije prenijela TV mreža Euronews, a kako je navedeno, pasoš-potvrda o slobodnom putovanju ne isključuje mogućnost da građani unutar EU putuju i na osnovu testova kojima dokazuju da nisu zaraženi korona virusom ili ako pristanu na karantin, javlja Radio Slobodna Evropa.

Evropski komesar za pravosuđe Didijer Rejnders je, prema ovim izvorima, stavio do znanja da države članice EU mogu svojim građanima odobriti vakcinaciju za razne vakcine, ali uvjerenje za slobodno putovanje će biti izdavano samo za vakcine koje je odobrila nadležna evropska služba i to su Pfizer/BioNtech, AstraZeneca, Moderna i Johnson&Johnson.

Pasoš-potvrda će biti dostupan u digitalnom, elektronskom vidu i kao ovjereno uvjerenje na papiru.

Time da će građani unutar EU moći putovati slobodno i uz testove ili karantin se izbjegava bilo koji vid diskriminacije i sad preostaje da ubrzanim postupkom odluku o pasošu, uvjerenju o vakcinaciji potvrdi Evropski parlament.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *