OMLADINSKA BANKA PETROVO: Potpisani ugovori vrijedni 6.660 KM - Glas Regije

OMLADINSKA BANKA PETROVO: Potpisani ugovori vrijedni 6.660 KM

Nije učitano

U Petrovu je danas održana ceremonija potpisivanja ugovora sa predstavnicima jednog mikrobiznisa i 4 neformalne grupe mladih čiji su projekti odobreni u okviru programa „Omladinska banka Petrovo, kojeg partnerski podržavaju opština Petrovo i Fondacija Mozaik. Ciljevi odobrenih projekata su poboljšanje uslova života i zdravstvene zaštite djece, poboljšanje uslova za rekreativne aktivnosti mladih te uljepšanje centra opštine.

„Naš projekat podrazumijeva rekonsrukciju postojećih golova i tabli za koševe na igralištu u Kakmužu, koje su u prilično lošem stanju. Obzirom na činjenicu da veliki broj mladih za svoje rekreativne aktivnosti koriste ovaj teren, od velikog značaja nam je da tom poligonu vratimo stari sjaj“, rekao je Bojan Vasiljević, koji je skupa sa koleginicama Nikolinom i Tamarom Tomić aplicirao projekat „Za igralište u Kakmužu“.

Miodrag Petrović iz Petrova, skupa sa grupom mladih ljudi iz ove mjesne zajednice, aplicirao je projekat „Djeca su ukras svijeta“.

„Nama je druga godina da apliciramo za sredstva Omladinske banke, prošle godine smo napravili dječije igralište a sredstvima odobrenim ovom prilikom dodatno ćemo ga opremiti“, rekao je Petrović.

Marina Popadić, Dragana Nešković i Bojana Mihajlović aplicirale su projekat „Kad se male ruke slože“, čiji je cilj nabavka opreme za pedijatrijsku ambulantu Doma zdravlja u Petrovu.

„Planirali smo nabavku oksimetara, inhalatora i pamučnih pelena, što će značajno poboljšati uslove rada pedijatrijske ambulante, a za porodice kojima budu neophodni dječiji inhalatori a koje nisu u mogućnosti da ih nabave vlastitim sredstvima, oni će biti dodijeljeni besplatno“, rekla je Marina Popadić.

Odobrenim sredstvima kroz rojekat „Za fontanu“ biće obnovljena i nakon više od dvije decenije stavljena u funkciju fontana u spomen-groblju u centru Petrova. Za navedena četiri projekta opština Petrovo i Fondacija Mozaik obezbijediće ukupno 4.660 maraka.

Po prvi put od postojanja Omladinske banke Petrovo dodijeljena su i sredstva u visini od 2.000 maraka za pokretanje mikrobiznisa. Marinko Cvjetković iz Petrova ova sredstva će iskoristiti za svoj mikrobiznis pod nazivom „Dimnjačar Praško“.

„Pošto u našoj opštini ne postoji dimnjačar u tome sam prepoznao šansu za pokretanje biznisa i ova sredstva će mi biti odlična finansijska injekcija za početak“, istakao je Cvjetković.

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković istakao je da ova opština skupa sa Fondacijom Mozaik projekat „Omladinska banka“, sa kraćim prekidom, realizuje od 2010. godine.

„Ovaj projekat je u proteklim godinama pokazao svoju opravdanost, jer se kroz njega animiraju mladi da rješavaju neke probleme koje su prepoznali u svom mjestu življenja. Nadam se da će ovaj projekat trajati i u narednim godinama i moja želja je da se uključe mladi od Karanovca do Krtove, da u svojoj sredini doprinesu boljem kvalitetu života. Ovo jesu uslovno rečeno sitni projekti, ali ako znamo da sitnice život znače, onda sve dobija drugu dimenziju“, istakao je načelnik Petković.

„Saradnja sa opštinom Petrovo traje već godinama i mi smo prošle godine potpisali memorandum kojim smo se obavezali da ćemo do 2023. godine podržati oko 24 projekta i 4 mikrobiznisa mladih ljudi. Nadam se da ćemo i na narednom javnom pozivu imati još projekata i mikrobiznis, a mi ćemo sredstva sigurno pronaći. Volimo reći da pare nisu problem, pare ima Omladinska banka“, poručio je Željko Pauković, direktor programa „Omladinska banka“.

Novi javni poziv na koji sa svojim projektima mogu aplicirati mladi iz opštine Petrovo raspisan je 15. aprila i otvoren je do 10. maja.

GlasRegije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *