Gradska vlast zadužuje Doboj za još 10 miliona KM - Glas Regije

Gradska vlast zadužuje Doboj za još 10 miliona KM

Nije učitano

Foto: Capital/arhiva

DOBOJ – Samo mjesec dana i dvije sedmice nakon što se zadužio za 15 miliona maraka, Grad Doboj ide u novi kredit od deset miliona maraka, a pola novca će biti utrošeno za kupovinu stanova, poslovnih prostora i garaža, saznaje portal CAPITAL.

Druga polovina novca biće utrošena za rekonstrukciju ulice Kralja Aleksandra (1,2 miliona KM), izgradnju gradskih saobraćajnica (milion KM), rekonstrukciju magistralnog vrelovoda (900.000), izgradnju kanalizacije u naselju Bare (500.000 KM), rekonstrukciju ulica Cara Dušana i Nikole Pašića (500.000), radove na uređenju građevinske parcele (380.000), asfaltiranje puta Paležnica Donja – Zelinja (300.000) i za rekonstrukciju i dogradnju muzeja (220.000).

Prema tenderskoj dokumentaciji u planu je da se kredit vraća u narednih deset godina po kamatnoj stopi od maksimalno 3,7 odsto i grejs periodom od godinu dana.

„Ponuđač je obavezan dostaviti pismenu i ovjerenu izjavu da će kreditna sredstva biti operativna (da ugovorni organ može povlačiti, odnosno raspolagati sredstvima) u roku od tri dana od dana zaključenja ugovora, kao i to da će po ispostavljenom zahtjevu ugovornog organa za povlačenje kreditnih sredstava, transfer na račun Grada izvršiti najkasnije narednog dana“, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Procjena je da će pored glavnice, grad da plati još 2,14 miliona KM po osnovu troškova i kamata.

Podsjećamo, prije nešto više od mjesec dana, Doboj se zadužio za 15 miliona maraka kod tri komercijalne banke, a kreditom će refinansirati postojeće obaveze. Ugovor je potpisan 14. februara.

Grad se zadužio kod NLB, UniCredit i Nove banke, a ukupna vrijednost ugovora je 17.799.456 KM, odnosno grad će na 15 miliona kredita platiti kamate i troškove od 2,79 miliona KM.

(IZVOR: Capital)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *