Borenović: Podnesena krivična prijava za prevare na izborima u Doboju - Glas Regije

Borenović: Podnesena krivična prijava za prevare na izborima u Doboju

Nije učitano

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović pozvao je pravosuđe u BiH da počne raditi po prijavama Centralne izborne komisije za izborne krađe.

On je podsjetio da je ranije postavio poslaničko pitanje Centralnoj izbornoj komisiji BiH da li je ta institucija podnijela krivične prijave zbog osnovane sumnje da je više osoba tokom izbornog procesa u Doboju počinilo krivična djela koja se tiču izbornih prevara, a za koja se propisuju i kazne zatvora do pet godina.

– CIK u odgovoru na poslaničko pitanje navodi da su nadležnom Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podnesene prijave protiv biračkih odbora za biračka mjesta u Doboju na kojima su ponovljeni izbori zbog osnova sumnje da je ostvareno obilježje krivičnog djela koje se tiče izborne krađe i zloupotrebe. Izborna krađa u Doboju tokom izbora 15. novembra je razotkrivena, a sami rezultati ponovljenih izbora pokazuju da je taj proces organizovao vladajući SNSD u ime i za kandidate te stranke za gradonačelnika i odborničku listu – rekao je Borenović na današnjoj konferenciji za medije.

On kaže da je na redu pravosuđe i da izborna krađa mora biti sankcionisana.

– Ima dovoljno elemenata za osnov sumnje, sada je na redu pravosuđe. Pratićemo postupanje nadležnog tužilaštva u Doboju po prijavi CIК i očekujemo da se utvrdi odgovornost svih koji su u izbornom procesu potkradali izbornu volju građana. Ukoliko pravosuđe nastavi da ćuti i ne postupa, ne isključujemo mogućnost da se nastavi sa prijavama i da mi podnesemo krivičnu prijavu protiv pojedinaca za koje se osnovano sumnja da su organizovali krađu, a kojima su isključivo išli glasovi dobijeni na taj način. Radi se o skoro 15.000 ubačenih glasačkih listića i to se utvrdilo na ponovljenim izborima u ovom gradu – rekao je Borenović.

On kaže da je vrlo važno da se utvrdi odgovornost za izborne prevare u Doboju i da odgovorni budu na zakonom propisan način sankcionisani, jer u ovom slučaju nije u pitanju samo taj grad, nego čitava Republika Srpska i BiH.

– Od izborne krađe i korupcije sve počinje i mi ćemo svaki dan raditi na zaustavljanju ove pošasti. Izborne krađa i korupcija su ishodište mnogih anomalija u društvu: korupcija u zdravstvu, u poljoprivredi, u javnim nabavkama, u obrazovanju, pa na kraju i nastavka političke korupcije u vidu kupovine poslanika i odbornika koji dozvole da budu roba na političkoj pijaci – zaključuje Borenović.

(IZVOR: Srpskainfo)

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *