Završeno 170. izdanje Derventskog vašara, prvo od kada je na listi nematerijalnog kulturnog naslijeđa (FOTO) - Glas Regije

Završeno 170. izdanje Derventskog vašara, prvo od kada je na listi nematerijalnog kulturnog naslijeđa (FOTO)

Nije učitano

Jubilarno 170. izdanje Derventskog vašara kod većine Dervenćana ostaće upamćeno po lošim vremenskim prilikama koje je uveliko uticalo na posjetu.

Kako su najudarniji dani prethodnog vikenda bili kišoviti i praćeni prilično niskim temperaturama za ovo doba godine, posjetioci su u vašarskom šarenilu uglavnom uživali u ponedjeljak, zvanično posljednjeg dana ovogodišnjeg Vašara.

Ipak, ono što će ostati zabilježeno u hronikama jeste činjenica da je ovogodišnje izdanje Vašara prvo od kada se nalazi na Listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srpske što će mu pružiti i poseban oblik zaštićenosti, te afirmisati kandidaturu pred UNSCO-om.

Derventski vašar je privredno-zabavna i jedna od najstarih manifestacija u Bosni i Hercegovini, te jedan od najvećih vašara u bivšoj Jugoslaviji. Održava se svake godine na pravoslavni praznik Veliku Gospojinu – 28. avgusta.

Istorijat vašara počinje davne 1851. godine, kada je pravoslavno stanovništvo od tadašnje turske vlasti izdejstvovalo odobrenje za izgradnju stare crkve “Uspenja Presvete Bogorodice” u Srpskoj varoši.

(IZVOR: Derventa Cafe)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *