Zašto promijenitii gume kad temperatura počne rasti - Glas Regije

Zašto promijenitii gume kad temperatura počne rasti

Nije učitano

Svima kojima je stalo do sigurnosti i prije svega kvalitete guma na kojima se voze prve proljetne temperature jasan su pokazatelj da je vrijeme za intenzivno razmišljanje o zamjeni zimskih guma ljetnima.

Bez obzira na činjenicu da zakonski propisi to ne zahtijevaju, mnogo je razloga za zamjenu. Oosim boljeg upravljanja i prianjanja za asfalt koje pružaju ljetne gume, njihova je smjesa takva da mogu podnijeti vrlo visoke temperature i u zraku i na suncem usijanoj cesti.

Isto tako smjesa zimskih guma takva je da će ih visoke temperature trajno oštetiti, smatra Luka Širovnik, voditelj tehničke službe za korisnike Continentalovog odjela za gume za jugoistočnu Europu.

„Zimske se gume proizvode od visokotehnoloških smjesa koje su dizajnirane za izvrsne performanse na niskim temperaturama. Visoke temperature imaju vrlo nepovoljan učinak na mekše smjese od kojih su te gume proizvedene, a to se očituje mnogo većim trošenjem profila gaznog sloja pa materijal gaznog sloja zimskih guma nakon duge uporabe tijekom sezone počinje pucati. Pojedini dijelovi profilnih blokova, posebno zimske lamele, često se trgaju, što dodatno skraćuje trajanje gume. Gumom se posljedično teže upravlja i prianjanje joj se pogoršava, stoga je jasno zašto se tijekom ljetne sezone ne preporučuje vožnja na zimskim gumama”, kaže Luka Širovnik.

Uz sve te informacije vrlo je važno pratiti i vanjske temperature te prepoznati pravo vrijeme za zamjenu, prenosi autopress.hr.

“Granica vanjske temperature koja razdvaja zimske i ljetne uslove jest otprilike sedam stepeni. Kad krajem zime temperatura počne rasti, performanse zimskih guma više ne donose toliko prednosti. Međutim, vrlo je malo vozača svjesno činjenice da vanjska temperatura nije temperatura podloge te da zapravo površina igra važnu ulogu pri prianjanju gume. Ne valja žuriti ni pri zamjeni zimskih guma ljetnima kad vani još prevladavaju zimski uslovi”, zaključuje Širovnik.

(IZVOR: Nezavisne)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *