Za vikend u BiH stiže pakleni talas iz Afrike - Glas Regije

Za vikend u BiH stiže pakleni talas iz Afrike

Nije učitano

Foto: Pixabay

Vikend pred nama donosi paklenih 42 stepena. Vreli talas iz Afrike prijeti da budu premašeni temperaturni rekordi u BiH.

Mnogi meteorolozi upozoravaju da nas očekuju ekstremno visoke temperature, pa tako i Bakir Krajinović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. On ističe da do sada nisu premašeni avgustovski temperaturni rekordi, ali da to nije isključeno.

Maksimalna temperatura vazduha na analiziranim meteorološkim stanicama uglavnom ne prelazi 40 stepeni i “ne probija” temperaturne rekorde za ovaj mjesec.

– Do sada nije premašen nijedan rekord, a najbliže tome je bila Tuzla sa 39 stepeni što je za 0,5 niže od rekorda – rekao je on.

Krajinović naglašava da nas u narednom periodu očekuju ekstremno visoke temperature vazduha “zbog čega je trenutno na snazi žuti i narandžasti meteoalarm, a kako se budemo bližili vrhuncu toplotnog talasa upozorenja će biti i ozbiljnija”, prenosi Klix.

Užasan toplotni talas u Evropu stiže iz Afrike.

Škotski meteorolog Skot Dancan ističe da se sa sjevera Afrike širi “užasan toplotni talas” ka jugu Europe i da je to samo početak onoga što nas očekuje.

Na svom Tviteru je ovaj poznati meteorolog napisao da je na Siciliji do sada već probijen temperaturni rekord gdje je izmjereno čak 47 stepeni Celzijusa, a probijanje rekorda očekuje i u drugim dijelovima Evrope.

Za Bosnu i Hercegovinu su za vikend prognozirane temperature i do 42 stepena, a u cijelom regionu se najavljuje opasnost od novog toplotnog talasa.

(Agencije)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *