Vrućina je, obratite pažnju: Koliko vode biste trebali piti tokom ljetnih mjeseci - Glas Regije

Vrućina je, obratite pažnju: Koliko vode biste trebali piti tokom ljetnih mjeseci

Nije učitano

Foto: Pixabay.com

Hidratacija je važna za podizanje nivoa energije, poboljšavanje fizičkih mogućnosti i izbjegavanje glavobolje. Ljudi se tokom ljeta više znoje, a dehidracija može dovesti do pada krvnog pritiska. Zbog ovoga biste trebali piti veću količinu vode.

Znakovi dehidracije podrazumijevaju glavobolju, suvoću usta i očiju, tvrdu stolicu i visoko koncentrisan urin. Nosite bocu vode u torbi i stavite je na radni sto kako biste imali vizuelni podsjetnik da je trebate piti tokom dana, prenosi Klix.

Svaka osoba bi dnevno trebala piti osam čaša vode, što je otprilike dvije litre. Tokom ljetnih mjeseci trebali biste piti približno dvije i po litre. Voda je vaš najbolji saveznik u procesu hidratacije. Naravno, uvijek možete dodati voće. Imajte na umu da šećer i kofein dehidriraju.

Jedna od zdravih varijanti je čaj bez kofeina. Takođe se savjetuje da kuvate supu od kostiju (pilećih, goveđih ili ribljih). Sportska pića ponekad mogu nanijeti više štete nego koristi jer sadrže kukuruzni sirup sa visokim nivoom fruktoze koji šteti jetri. Međutim, pomenuta supa je odličan prirodan način da ostanete hidratizovani.

Osobe koje piju diuretike i oni koji pate od bolesti srca ili bubrega imaju veći rizik od dehidracije tokom ljetnih mjeseci. Hidratacija ne podrazumijeva samo konzumiranje vode, već predstavlja balans između vode i soli. Previše vode može dovesti do preniskog nivoa natrijuma u krvi. Uravnotežena prehrana može pomoći u izbjegavanju hiponatremije.

Hidratacijom pomažete tijelu da ostane u uravnoteženoj homeostazi. Otprilike 60 odsto ljudskog tijela sastoji se od vode, tj. od različitih vrsta ćelija. Svaka ćelija sadrži vodu i najbolje funkcionišu kada su napunjene vodom. Prisiljavanje tijela da radi dok je dehidrirano može dovesti do ogromnog stresa.

Ako tokom vježbanja neprestano posežete za vodom, to je znak da vaše tijelo nije dovoljno snažno da obavlja vježbe koje želite uraditi. Zbog toga je hidratacija prije treninga naročito važna i pomoći će vam da postignete bolje rezultate.

(IZVOR: Srpskainfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *