VOZITI U POSPANOM STANJU JE OPASNO: Evo kako da se riješite umora za volanom - Glas Regije

VOZITI U POSPANOM STANJU JE OPASNO: Evo kako da se riješite umora za volanom

Nije učitano

Koliko umor može da bude opasan, govore istaživanja koja potvrđuju da njegov efekat može da bude identičan određenom stepenu alkoholisanosti, ako ne i opasniji. Razlog za takvu tvrdnju leži u činjenici da se pretpostavlja da, kada neko pijan, tada zna da ne smije da sjeda za volan.

Najveći problem kod umora je to što se najčešće javlja u trenutku i što veoma brzo savlada vozača. Oni manje iskusni često misle da sa njim mogu lako da izađu na kraj, pa nastavljaju da voze. A kada ih umor svlada, nesreća je neizbježna.

Neki će reći da to može da se riješi jakom kafom ili limenkom nekog energetskog pića, ali jedini pravi lijek za umor je – odmor. Zato se kod umora za volanom preporučuje kratak san, odnosno ono što se na engleskom zove “power nap”, prenosi Telegraf.

Da biste to izveli potrebno je da zaustavite vozilo na prvom mjestu pored puta gde je to dozvoljeno, spustite naslon svog sjedišta i odspavajte 15 do 20 minuta. Obevezno navite budilnik na satu ili telefonu i ne dozvolite sebi da spavate duže od toga.

To je važno kako ne biste iz “efekta kratkog sna” prešli u duboki san, što može biti kontraproduktivno.

Nakon što ste se probudili, izađite iz automobila i napravite par koraka i protegnite se malo, i bićete spremni da nastavite vožnju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *