Vozaču iz Teslića četiri godine zatvora za smrt braće - Glas Regije

Vozaču iz Teslića četiri godine zatvora za smrt braće

Nije učitano

Na četiri godine robije osuđen je Nemanja Petrović (26) iz mjesta Donji Ranković, opština Teslić, jer je, kako se navodi u presudi, 16. septembra 2018. godine, oko 8.20, u teslićkom mjestu Osivica, vozeći BMW usmrtio pješake, braću Savu (73) i Branka (64) Gačića, pišu Nezavisne.

Okružni sud u Doboju nepravosnažno je Petrovića oglasio krivim da je tih momenata, između ostalog, bio u stadiju lakog pijanstva sa koncentracijom alkohola u krvi od 1,19 promila, a usljed čega nije bio sposoban da bezbjedno vozi.

Upravljao je, dodaje se, BMW-om, krećući se iz pravca Teslića prema Čečavi, brzinom od najmanje 80,8 km/h, gdje je dozvoljeno do 80 km/h, te tokom ulaska u krivinu ulijevo vozilo nije držao što bliže desnoj ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od nje da ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju.

Prema presudi, bio je svjestan da kršenjem saobraćajnih propisa može izazvati opasnost za život ljudi, ali je pristao na to.

„Usljed toga je, izlazeći iz krivine ulijevo, desnim točkom sišao sa kolovoza na desnu bankinu i izgubio kontrolu nad vozilom, te je naletio na pješake Savu i Branka Gačića, koji su se kretali uz desnu ivicu kolovoza u istom smjeru“, ističe se u presudi.

Dodaje se da je prednji, više desni dio vozila, udario u pješake.

„Savo je zadobio povrede u vidu razorenja vratne kičmene moždine na mjestu iščašenja kičmenopotiljačnog zgloba i iskrvarenje u grudnu duplju iz traumatskog rascjepa grudne aorte, od kojih povreda je preminuo na mjestu“, naglašeno je u presudi.

Branko je, dodaje se, zadobio povrede u vidu pritiska na vitalne moždinske centre u sklopu krvarenja u lobanjsku duplju i sistem moždanih komora uz otok mozga, od čega je preminuo 22. septembra 2018. godine u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci.

„Dakle, Petrović se kao učesnik u saobraćaju na putevima nije pridržavao saobraćajnih propisa i tako je ugrozio saobraćaj da je doveo u opasnost život ljudi, usljed čega je nastupila smrt dva lica“, zaključuje se u presudi.

Osim što mu je izrečena zatvorska kazna od četiri godine, oduzeta mu je i vozačka dozvola na dvije godine, te je obavezan da za krivični postupak plati 3.444 KM i paušal sudu od 150 KM u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude.

Dragan Gačić, sin stradalog Save, smatra da je kazna neprimjerena i preniska.

„Ovakva kazna je podsticaj za druge vozače da ne poštuju zakonske propise za volanom“, rekao je Dragan Gačić u izjavi za „Nezavisne novine“.

Podsjetimo, kako su „Nezavisne novine“ ranije objavile, Nemanjin otac Dragan Petrović je u svom iskazu naveo da je kritičnog dana sa sinom, kao suvozač u vozilu, krenuo na izletište „Eko-oaza“, gdje su planirali napraviti manje druženje za prijatelje povodom kupovine vozila.

„Dragan Petrović je napomenuo da je Nemanja prethodnu noć izlazio, te da je znao da je još pod uticajem alkohola, ne bi dozvolio da upravlja vozilom“, navodi se u dokumentaciji iz istrage, čije su detalje „Nezavisne novine“ ranije objavile.

(IZVOR: Nezavisne)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *