VIDOVIĆ: Vlada plaća doprinose i aprilske plate za one koji ne rade - Glas Regije

VIDOVIĆ: Vlada plaća doprinose i aprilske plate za one koji ne rade

Nije učitano

Foto: Vlada rS

Minstarka finansija Republike Srpske Zora Vidović, nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije, je rekla da je budžet RS stabilan, da je isplatio sve obaveze u martu i da ima namjeru da tako radi i dalje.

– U prošloj godini je bio suficut budžeta od 77 miliona KM, tako da uspijevamo da izmirimo obaveze. Na kraju marta prihod od direktnih poreza manji su za 50 miliona KM ili za 20 odsto. Dakle, rapidno opadaju. Kako prevaziući ovu situaciju? Prioritet je da sačuvamo stabilnost budžeta ali ništa manje nam nije važno da pomognemo privredi, da ne dozvolimo da se bilo ko ugasi. Takođe ste čuli da smo planirani da u martovskoj plati mi uzmemo poreze i doprinose za one koji su imali zabranu rada – rekla je ministarka.

Ona je najavila i mjere za april mjesec.

– U aprilu oni i dalje imaju zabanu rada, a to znači da ćemo im u aprilu morati obezbijediti i plate. Ambicija je da obezbijedimo minimalnu platu sa porezima i doprinosima, a svaki poslodavac ako ima mogućnosti neka isplati veću platu – dodala je Vidovićeva.Vidovićeva je rekla da u aprilu možemo očekivati i promjene u industriji jer fabrike koje rade za izvoz neće moći da izvoze. Takođe, u problemu su i provrednici koji uvoze sirovine.

Ona tvrdi da postoje dvije poluge koje bi BiH izvele iz krize, od kojih je prva izmjena Zakona o centralnoj banci BiH kako bi ona mogla da reaguje.

– Ne postoji zemlja u svijetu obuhavaćena virisom, a da centralna banka ne reaguje. To je samo u BiH. Ovog momenta CB BiH ima deviznih rezervi od 850 miliona KM iznad odštampanih konvertibilnih maraka. Svaka banka mora da ima rezervu onoliko koliko je odštampala sredstava. Mi imamo 850 miliona više. Umjesto da kupi obveznice entiteta i da ta sredstva upumpa u privredni život BiH, to se ne dešava. Druga poluga je smanjenje obavezne stope rezerva bankama u BiH sa deset na pet odsto. To nije nikakvo štampanje para, kako se ovih dana priča – rekla je Vidovićeva.

Budući da je stanje takvo kakvo jeste, ona je rekla da Srpskoj u ovakvoj situaciji ostaje na raspolaganju samo zaduživanje. Na pitanje novinara koliko nam je novca potrebno, Vidovićeva je rekla da je za budžetske korisnike potrebno oko 200 miliona KM mjesečno.

– Koliko će trebati za privredu, ne možemo još procijeniti. Možemo samo za ove koji ne rade, to je za plate 40 miliona KM i porezi i doprinosi 16 miliona. Toliko je bilo u martu, toliko će biti u aprilu. Ali ne možemo procijeniti za industriju, to se prati svakodnevno, da vidimo da li će se neko isključiti iz proizvodnje. Na kraju aprila ćemo znati šta se dešava u industriji. Moramo im pomoći, to nam je najvažnije. MMF koji nas je stalno pritiskao sa potrošnjom, sada kaže da ne moramo da gledamo na deficut, da se moramo zaduživati. Spremni smo da uradmo sve da pomognemo privredi. Ako stane privreda, niko nam više pomoći ne može – rekla je Vidovićeva.

(IZVOR: Srpskainfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *