Vakcinisani ste u Srbiji a državljani ste BiH? Kovid pasoše vam neće izdavati Srbija - Glas Regije

Vakcinisani ste u Srbiji a državljani ste BiH? Kovid pasoše vam neće izdavati Srbija

Nije učitano

Ovo proističe iz odgovora Kontakt centra Kancelarije za IT i elektronsku upravu Vlade Srbije na upit da li će bh državljani dobijati kovid pasoše, ili digitalne zelene sertifikate u Republici Srbiji. 

„Strani državljani bez prebivališta prilikom vakcinacije su dobili potvrdu o vakcinaciji, molimo Vas da se sa tom potvrdom obratite referentnoj ustanovi u Vašoj državi“ stoji u odgovoru.

Građanima BiH vakcinisanim u Srbiji, na email stiže potvrda o vakcinaciji, na kojoj se nalazi i QR kod, koji kad se očita, onda prikaže samo da je potvrda validna (zelene boje). Na njoj nema ostalih podataka o detaljima vakcinisanja, niti o drugom kovid statusu – jeste li preležali koronu, ili kakav je vaš status PCR ili nekog drugog testa.

Podsjetimo, Srbija je za svoje državljane pripremila i pustila u finkciju tzv. Digitalni zeleni sertifikat odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv Kovid -a 19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

Digitalni zeleni sertifikat je objedinjena potvrda kojom se dokazuje da li ste primili vakcinu protiv Kovid -a 19 i da li imate rezultate testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2. Ta potvrda je kvalifikovano elektronski pečatirana i ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za IT i eUpravu, Mihailo Jovanović.

Sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze i rezultate PCR testa, antigenskog i serološkog testa.

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sljedeći statusi – za vakcinaciju zelena boja ukoliko je primljena prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine AstraZeneka, zatim za rezultate PCR i antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u posljednja 72 sata i ukoliko su negativni, a za rezultat Serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u posljednjih šest meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno dva mjeseca (za vakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan.

U BiH se o uvođenju neke vrste zelene potvrde o vakcinsaciji još uvijek samo razmišlja.

Direktor Instituta za javno zdravstvo  Branislav Zeljković nedavno je izjavio kako se na zahtjev osobe koja je vakcinisana u Republici Srpskoj, može izdati zasad fizička forma potvrde. 

„Pripremamo se za taj dio da potvrda može biti plasirana i elektronski, kada bi osobe mogle potvrdu dobiti na svom telefonu i QR kod mogu koristiti prilikom prelaska granica. Bitno je da napravimo generisanja QR koda u datom trenutku da on bude važeći određeni period. To su tehnički podaci koje moramo razraditi“ rekao je on.

Sanjin Musa, šef službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH rekao je za RSE krajem marta da se građani BiH koji su vakcinisani u Srbiji, trebaju javiti svom ljekaru i na taj način evidentirati svoj status, nakon čega će proći i kroz sistem koji je uspostavljen, a koji je definisan Pravilnikom o imunizaciji, jer je odluka za vakcinisanje u Srbiji bila individualna.

Velika je nepoznanica koliko se državljana BiH vakcinisalo u BiH i možda je najbolji savjet njima-prijavite se svom doktoru, neka evidentiraju vaš status, kako bi se nekad postao dio sistema.

(IZVOR: Buka)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *