Uskoro će vreća brašna od 25 kg iznositi i više od 30 KM!? - Glas Regije

Uskoro će vreća brašna od 25 kg iznositi i više od 30 KM!?

Nije učitano

Kada se računa samo cijena sjemena, gnjojiva i zaštitnih sredstava, jesenja sjetva pšenice na jednom hektaru prošle godine iznosila je 1.019 KM, dok ove godine, već sada iznosi 2.200 KM, s tendecijom daljnjeg rasta, jer je gnojivo iz dana u dan sve skuplje“, upozorava Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, posebno naglašavajući da u spomenutu cijenu jesenje sjetve pšenice nije uračanat rad i gorivo, koje stalno poskupljuje, javlja Zenicainfo.ba.

– Što će na kraju biti ne znamo, ali po sadašnjim cijenama, na proljeće bi vreća brašna od 25 kilograma mogla iznositi i preko 30 KM, ističu u Udruženju FBiH. Rješenje za ovakvu situaciju, kako navode, je u implementaciji njihovih prijedloga.

– Mi to već godinama predlažemo i upozoravamo, a to je da je nužno aktiviranje robnih rezervi u okviru Federacije BiH, tako da kada ima robe da je oni otkupe, uskladište i da interveniraju u u ovakvim situacijama.

Osim toga država se treba pobrinuti oko izdvajanja za poljoprivredu kako bi se više površina sijalo, ali da se pobrine i za siguran otkup i za zaštitu domaće proizvodnje, tako da ljudi rade i da imamo dovoljno svoje proizvodnje, a ne da postajemo potpuni ovisnici o uvozu i da nam drugi sve diktira – naglašava predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

(IZVOR: BUKA)

About Post Author

1 thought on “Uskoro će vreća brašna od 25 kg iznositi i više od 30 KM!?

  1. Pemzioner moze kupiti vrecicu brasna, kilogram soli platit racune i uzet kamen da moze staviti na stomak dva puta dnevno kad osjeti glad, zato sto moze samo jesti jednom dnevno. Tolko moze sebi kupit.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *