U tranzitu kroz Sloveniju do goriva ipak bez kovid potvrde - Glas Regije

U tranzitu kroz Sloveniju do goriva ipak bez kovid potvrde

Nije učitano

LJUBLJANA – Putnici u tranzitu kroz Sloveniju smiju da natoče gorivo u svoje vozilo bez pokazivanja kovid potvrde, ako zemlju napuste u roku od 12 sati, predviđeno je novom odlukom slovenačke vlade.

Odluka važi od danas, a izuzeće ostaje da važi i za one koji rade u međunarodnom transportu, prenosi agencija Hina.

Takođe, od pravila da moraju da dokažu da su vakcinisani, da su preležali virus korona ili da imaju negativan test, izuzeta su djeca do 15 godina, dok je prvobitno bilo propisano da tzv. PCT pravilo ne važi samo za one mlađe od 12 godina.

Odluka Vlade da do 1. oktobra svi zaposleni u užem dijelu državne uprave moraju primiti prvu dozu vakcine, a nakon toga u idućih mjesec dana i drugu, obuhvata oko 32.000 vladinih službenika, a uvod je u nastojanje da obvezna vakcinacija bude primijenjena i na druge sektore.

Iako pooštravanje protivepidemijskih mjera nailazi na velike otpore u javnosti i protivi im se 40 odsto ispitanih u nekim anketama, restrikcije su višestruko povećale interesovanje za vakcinaciju, pa je rad centara za vakcinisanje produžen i na subotu i nedjelju.

Iako slovenačka opozicija tvrdi da vlada Janeza Janše loše upravlja epidemijom i da je nizak nivo vakcinacije posljedica Vladinih „nekonzistentnih“ mjera koje se često mijenjaju, kao i loše komunikacije i „zastrašivanja“ ljudi zatvaranjem, saglasna je da svijest o potrebi vakcinacije treba povećati.

S druge strane, dosta pravnih strucnjaka tvrdi da Vlada čini grešku time što protivepidemijske mjere uvodi odlukama i uredbama. Oni smatraju da bi te mjere bile oborene na ustavnom sudu kad bi bio poveden postupak provjere ustavnosti i da ih treba regulisati posebnim zakonom.

Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *