STANARI: Završeni radovi na regionalnom putu R474, poddionica Zelenkovići – Donji Vitkovci - Glas Regije

STANARI: Završeni radovi na regionalnom putu R474, poddionica Zelenkovići – Donji Vitkovci

Nije učitano

Završeni su radovi na izgradnji i rekonstrukciji regionalnog puta R474, tzv. “Ravna cesta”, poddionica Zelenkovići – Donji Vitkovci u dužini od 8,2km.

Završetak radova obišli su načelnik opštine Stanari, predstavnik Javnog preduzeća “Putevi” Republike Srpske i kompanije “MG MIND”. Vrijednost radova je oko 6 miliona maraka.

Regionalni put Tedin Han-Križ, poddionica Zelenkovići-Donji Vitkovci, ponovo je otvoren za normalno saobraćanje.

Put je rekonstruisan sredstvima Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske” i opštine Stanari. Svi krupni radovi na dionici završeni, a još predstoji donošenje odluke o prenosu prava vlasništva sa opštine na “Puteve Srpske” kao i dobijanje neophodnih saglasnosti – građevinske i upotrebne dozvole, rekao je načelnik opštine Stanari Radojica Ćelić.

“Meni je žao što opština Stanari nije pratila “Puteve Srpske” po prvobitnom ugovoru i što je ostao dug prema njima od 1.200.000 KM koji prethodna vlast nije ispoštavala”, izjavio je Ćelić i naveo da su protiv odgovornih podnijeli krivične prijave, jer se takve stvari ne mogu tolerisati.

Nije učitano

On je dodao da je pored duga prema “Putevima Srpske”, prethodna vlast u Stanarima ostavila dug i prema izvođačima radova preduzeću “MG Mind” u iznosu od 560.000 maraka.

Ćelić je istakao da je opština za potrebe rekonstrukcije dionice izdvojila 1.500.000 KM obezbijeđenih kreditnim sredstvima, i zahvalio se za razumijevanje “Putevima Republike Srpske” i “MG Mindu” iz Mrkonjić Grada što su odustali da ne tuže Stanare.

Iako je prethodna vlast dobila namjenska kreditna sredstva u iznosu 3.750.000 maraka, novac je nenamjenski potrošen, a dugovi su ostali. Sadašnja vladajuća struktura morala je da zatraži novi kredit, kako bi izmirila sve obaveze, a to je nečuveno jasan je Ćelić.

“Spremni smo da platimo te dugove u cjelosti, da isplatimo kompletan dug prema “Putevima Srpske”, a i dug prema izvođačima radova kompaniji “MG MIND”, istakao je načelnik Stanara.

Predsjednik Skupštine opštine Stanari Denis Stevanović kaže da je rekonstruisana dionica od posebnog značaja za stanovnike mjesnih zajednica Cerovica, Ostružnja Donja, Stanari, ali i cijelu opštinu koja je povezana sa Teslićem i Federacijom BiH.

 “Obzirom da opština u prethodnom periodu nije servisirala svoje obaveze redovno, Skupština opštine je donijela odluku o kreditnom zaduženju, da bismo danas isplatili sve dugove”, rekao je predsjednik Skupštine opštine Stanari Denis Stevanović.

Nije učitano

Ipak, mještani kojima će rekonstruisana dionica puta najviše i koristiti, i više nego zadovoljni. Kažu, prije nekoliko mjeseci ovo je bio jedinstven slučaj na širem području, ako ne i u cijeloj BiH da je jedan regionalni put bio neasfaltiran i neadekvatan za saobaćanje.

“Ovo što smo mi sada dobili, to će predstavljati jedan veliki iskorak za prije svega mještane ovih sela koji se oslanjaju na ovaj put to su Stanari, Cerovica, Radnja, ali i svih ostalih sela. Ja ovo mogu definisati kao put povratka, jer zbog normalne saobraćajne komunikacije, ovo je sada prilika da one porodice koje su odselile, imaju zbog čega da se vrate svojim domovima”, rekao je Branko Vuković, mještanin Donje Ostružnje.

Podsjećamo, u avgustu 2019. godine, tadašnji načelnik opštine Stanari Dušan Panić i vršilac dužnosti direktora preduzeća “Putevi Republike Srpske” Nenad Nešić potpisali su ugovor o zajedničkom ulaganju u rekonstrukciju dionice regionalnog puta Tedin Han-Križ predračunske vrijednosti 6.561.870 KM.

(IZVOR: TV K3)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *