Simbolična 62 stuba, na njima uklesana imena: Spomenik poginulim borcima niče u srcu Banjaluke (FOTO, VIDEO) - Glas Regije

Simbolična 62 stuba, na njima uklesana imena: Spomenik poginulim borcima niče u srcu Banjaluke (FOTO, VIDEO)

Nije učitano

Gradnja centralnog spomen-obilježja poginulim borcima, na koje se čeka 30 godina, trebalo bi da počne ove godine. Najbolje rješenje odnijelo je pobjedu među 18 pristiglih radova.

Spomenik će imati 62 stuba, kao simbol na 62 brigade koje su se borile za Republiku Srpske. Neki od stubova biće visoki 12 metara.

-Naša ambicija je da na ljeto završimo projekat koji se kreira na osnovu idejnog rješenja, a kada se to uradi, onda ćemo raspisati javnu nabavku za izvođenje radova. Naša ambicija je da gradnju ovog monumentalnog spomen-obilježja započnemo ove godine – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković. Rekao je da Grad u ovom momentu ima idejno rješenje, da zaršava projekat, raspisuje javnu nabavku, te da raspolažu sa inicijalnim dijelom sredstava obezbjeđenih ove godine.

-Takođe, na ovaj veliki dan želim da pozovem i predstavnike republičkih institucija i sve ključne političke faktore u Republici Srpskoj, da se oko ove ideje ujedinimo – poručio je Stanivuković i dodao da, kada je u pitanju lokacija, ni tu ne postoje imovinsko pravni problemi.

-Oni su riješeni, lokacija je izabrana, ali mi smo bili vođeni onim što su rekli naši borci i porodice poginulih boraca, a oni su željeli da se Centralno spomen-obilježje gradi u centru grada i mi smo rekli da se arhitektura tome mora prilagoditi. Jedina lokacija koja je bila dovoljno snažna a na kojoj nemamo neriješenih imovinsko-pravnih odnosa je Krašov parking – rekao je gradonačelnik Stanivuković.

Nije učitano

Firma koja je predstavila najbolje idejno rješenje je “Ruting”, a Nikola Dmitrović, arhitekt, rekao je kako je velika čast pobijediti na jednom ovakvom konkursu.

– Kada je riječ o samoj lokaciji, moram da kažem da je upravo lokacija Krašovog parkinga neizgrađena i ovim konceptualnim rješnjem spomenika htio se zatvoriti ulični front koji čine Banski dvor, zgrada Gradske uprave, Predsjednička palata i Hram Hrista Spasitelja, te objekti poput hotela „Bosna“ koji čini najuži gradski centar. Upravo ova lokacija je ostala prazna, te će se upravo ovim spomen – obilježjem, ovom monumentalnošću biti formirano centralno gradsko jezgro.

-Stub u ovom smislu simboliše vojnika koji stoji uspravno, a svi stubovi zajedno simbolizuju uspinjanje boraca koji su živote dali za Republiku Srpsku u vječnost. Jedan od motiva je i motiv crvke, te i sveto drvo tisa, koje simbolizuje otadžbinu oko koje su okupljeni borci koji su svojim tijelima branili našu otadžbinu – poručio je on.

Imena boraca biće ispisana u unutrašnjosti stubova, a ispod spomenika će biti smještena spomen-soba.

(IZVOR: Srpskainfo)

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *