ŠAMAC: Podrška pronatalitetnoj politici - Glas Regije

ŠAMAC: Podrška pronatalitetnoj politici

Nije učitano

Načelnik Službe za društvene djelatnosti i poslove Civilne zaštite Mišo Dervenić izjavio je da je otvoren Javni konkurs za dodjelu jednokratne pomoći za podršku pronatalitetnoj  politici opštine Šamac, te da je predmet javnog konkursa sufinansiranje troškova dvije procedure asistirane reprodukcije vantjelesne oplodnje u visini od po 2.500 KM.

Uslovi u konkursu su da žena nema navršene 42 godine života, da ima prebivalište na šamačkom području dužem od godinu dana prije podnošenja prijave na konkurs, te da joj je u vezi sa planiranjem porodice priznato pravo na tri procedure asistirane reprodukcije na teret Fonda zdravstvenog osiguranja RS i da iste nisu uspjele.

Dervenić kaže da je cilј Opštine da u skladu sa svojim mogućnostima pobolјša demografsko stanje, natalitet, pobolјša pronatalitetnu politiku na ovom području, te da je sa podrškom počela 2017. godine.

„Želimo da pomognemo da se porodice prošire i ostvare prava na roditelјstvo jer je to najvažniji životni čin“, kaže Dervenić, podsjećajući da svi koji žele da se jave na Javni konkurs mogu to učiniti u Šalter Sali opštine Šamac i putem pošte.

On podsjeća da snazi je i Odluka iz 2009. godine vezana za novorođenčad.

„Za prvo i drugo dijete izdvaja se po 100 KM, treće 1.000 KM, za četvrto i svako sledeće po 500 KM. Sve ove mjere su u cilјu da se pobolјša pronatalitetna politika, podrška porodicama sa četvoro i više djece na mjesečnom nivou po 150 KM, svakom učeniku koji se upiše u prvi razred kao jednokratna pomoć po 150 KM“, kaže Dervenić.

Svetlana Pavlović/GlasRegije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *