Počinje katastarski premjer u katastarskim opštinama Šamac i Pisari - Glas Regije

Počinje katastarski premjer u katastarskim opštinama Šamac i Pisari

Nije učitano

Načelnik Odjelјenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Vedrana Mihalјčić rekla je da će u naredna četiri mjeseca na području opštine Šamac na dvije katastarske opštine Pisari i Šamac vršiti novi katastarski premjer, republička geodetska uprava RS vršiće novi premjer parcela i uspostaviti novi katastar nepokretnosti.

Ona kaže da je dužnost vlasnika parcela da na terenu označe svoje granice parcela u dogovoru sa vlasnicima susjednih parcela, a izvođač radova koji je izabran na tenderu geodetske uprave dužan je da snimi te obilјežene katastarske parcele i na osnovu toga uspostavi novi katastar nepokretnosti.

„Ovo je od velike važnosti ne samo za geodetsku upravu nego i za opštinu Šamac i sve vlasnike parcela s obzirom da mi imamo mnogo problema na terenu kod premjeravanja katastarskih granica. Ovim ćemo dobiti tačne i precizno definisane granice parcela za svaku parcelu koja se nalazi na području ove dvije katastarske opštine. Bitno je istaći da je sve besplatno za građane i ovo je prilika da iskoriste i da uspostave granice svojih parcela kako u dalјem periodu nebi imali problema prilikom izgradnje ili bilo kakvih drugih aktivnosti koje planiraju na svojim parcelama da provode“, kaže Mihalјčićeva.

Mihalјićeva je napomenula da će naredne sedmice u utorak i srijedu za građane dvije katastarske opštine Šamca i Pisara biti organizovani sastanci gdje će geodetska uprava zajedno sa izvođačem detalјno upoznati građane šta je to njihova obaveza, odnosno koje su aktivnosti koje treba da izvrše na terenu prije dolaska izvođača radova i snimanja granica parcela.

Radenko Čupelјić RUGIP republička uprava za geodetske imovinsko – pravne poslove, šef područne jedinice Šamac kaže da oni trenutno vode šest evidencija o nepokretnosti.

On je pozvao sve imaoce prava na nepokretnostima u katastarskoj opštini Šamac i Pisari da propisno izvrše obilјežavanje svojih nepokretnosti kako bi timovi na terenu mogli u ugovorenim rokovima završiti posao.

Čupelјić je istakao da se premjer radio prije rata i više ne, te oni sada koriste  aerofotogrametrijski premjer iz 50 godina i zbog tog i jeste sve ovo.

Svetlana Pavlović/GlasRegije

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *