RASTE NEZADOVOLJSTVO U SRPSKOJ: Radnici ERS izlaze na proteste, medicinari ih najavljuju - Glas Regije

RASTE NEZADOVOLJSTVO U SRPSKOJ: Radnici ERS izlaze na proteste, medicinari ih najavljuju

Nije učitano

Sindikat „Elektroprivrede Republike Srpske“ najavio je za petak protestni skup u Gacku jer im je generalni direktor Luka Petrović poslao Kolektivni ugovor na potpis, bez usaglašavanja sa njima. „Izaćemo na ulice, povešćemo žene i djecu, ERS je duboko zabrazdila u dno“, poruka je sindikata.

Zoran Mićanović, predsjednik Odbora sindikata ERS, rekao je za CAPITAL da će se predstavnici sindikata iz cijele Srpske okupiti u petak u Gacku u 11 časova.

„Donijećemo tada odluku i odlučiti šta dalje“, istakao je Mićanović.

Prethodno je Odbor sindikata u petak imao sastanak sa kojeg su poručili da slijede protesti ako ne bude usaglašen Kolektivni ugovor.

„Kolektivni ugovor nije usaglašen sa sindikatom, a potpisan je od strane Luke Petrovića. Poslat nam je, traži se da mi potpišemo, a mi nećemo, jer ga nismo usaglasili. Mi smo u pregovorima evo skoro godinu dana, nismo se usaglasili, a razlog je to što vlada nezainteresovanost Petrovića za to“, rekao je Mićanović u petak nakon sastanka Odbora.

On ističe da od 2008. godine u ERS nije podignuta cijena rada, a da je 2017. godine oduzeto dosta prava radnicima jer je ERS bila u teškoj situaciji.

„Nama danas kažu da ERS posluje dobro, da ima para, ali mi koji se krećemo na terenu znamo da to nije ta priča. Vrlo brzo se partije, politika, država moraju se odrediti šta će biti sa ERS jer je ova ERS duboko zabrazdila u dno, to možemo da tvrdimo. ERS je nemoguće pokvariti, a to je urađeno“, istakao je Mićanović i dodao da novca u ERS nema jer se čaša koja košta marku plaća 10 maraka.

Istakao je da radnici ERS vrlo brzo idu u readikalizaciju okupljanja.

„Pandemija i zakoni nas više ne interesuju jer je u pitanju egzistencija i život naših porodica. Ako nastave da ovako vode ERS ne treba nam pandemija, potrovaće nas mimo kovida“, naglasio je Mićalović.

Dodao je da sindikat pristaje samo na odredbe starog kolektivnog ugovora.

„Izaćemo na ulice, povešćemo žene i djecu, ovako stvarno više nema smisla. Neće da sjede s nama za stolom jer su nepismeni, došli po političkoj liniji, ne smiju, pa se arogancijom udaljavaju. Ne smiju, jer ćemo pitati odakle im pare, od koga su uzeli, od jadnih radnika, kažu da nema para, a otkud vile, stanovi… Kažemo prevezite nas, obujte, obucite, dajte nam šta nas sleduje, pa kraduckajte, ali nemojte krasti toliko, sramota je koliko se novca izvlači. Otišli su nam kvaliteteni kadrovi, ko će voditi sistem, dolaze ljudi sa kupovnim diplomama, niko se nije prijavio na konkurs za inženjerske poslove“, kategoričan je Mićanović.

Postavio je pitanje zašto dva rudnika i termoelektrane, sa proizvodnjom preko 65 odsto električne energije, nemaju status koji zaslužuju na nivou ERS.

„Zašto su distributivna preduzeća dovedena u situaciju da ne mogu da izdržavaju sami sebe? Zato što nas vode nekompetentni kadrovi, najveći problem je to, ako hoćete nešto da unštite dovedete nesposobne koji ne znaju da rade, po političkim linijama i on odgovara političkom šefu, a ne ministru, predsjedniku Vlade“, kazao je Mićanović.

U „Elektroprivredi RS“ zbog zauzetosti i polaganja kamena temeljca za gradnju HE „Buk Bijela“ danas nisu reagovali na najavu protesta sindikata. (BN/Capital)

VLADA HEROJIMA DAJE CRKAVICU: Zdravstveni radnici ogorčeni malim povećanjem plate, već najavili proteste (SrpskaInfo)

Ukoliko Vlada RS ostane pri stavu da će radnicima u zdravstvu plate biti povećane za samo pet odsto, zaposleni u ovoj branši neće imati izbora nego da obustave rad i krenu u proteste.

Na to upozoravaju iz četiri sindikata, čiji su predstavnici prije par dana bili na razgovoru sa resornim ministrom Alenom Šeranićem, sa kojega su otišli više nego nezadovoljni i razočarani.

Objašnjavaju da bi, u tom slučaju, plata ljekara u prosjeku bila veća za 80-90 maraka, plata medicinskih sestara i tehničara za 40-50, a plata pomoćnog osoblja za tek dvadesetak KM.

To bi bilo regulisano novim zakonom o platama zaposlenih u javnim ustanovama u zdravstvu, koji bi po hitnom postupku bio upućen u Narodnu skupštinu RS, a koji bi na snagu stupio već 1. juna.

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS poručuju da su se, kad je riječ o povećanju plata, nadali svemu, samo ne ovome. Naglašavaju da je ponižavajuće povećanje od pet odsto ljudima za koje vlast priznaje da su godinu i po dana izgarali radeći.

– Bolje da nas ne nagrađuju, nego da nas ponižavaju! Ovo će izazvati ogroman odliv medicinskog kadra iz Republike Srpske u FBiH, Srbiju, u inostranstvo. Ravno je katastrofi kako se ponašaju prema nama. Čekamo u utorak odgovor, odnosno da vidimo nacrt zakona, a već narednih dana će svi sindikati organizovati sastanak. Imaćemo jedinstven stav, koji je suprotan stavu Vlade – kaže za Srpskainfo predsjednik Glavnog odbora SSDM Goran Bjeković.

Prema njegovim riječima, povećanjem plata za pet odsto zaposlenima u zdravstvu, Vlada će sebi dati autogol.

– Ne mogu se oni kleti u koronu, a mi je liječimo. Oni nek se sjete svojih mobilnih bolnica, respiratora bez monitoringa, stativa i stetoskopa koje im je Srbija poslala, garaža od 30 i nešto miliona KM. Bolesnike ne liječe zgrade i oprema, nego ljudi, a ključni momenat su entuzijasti medicinske sestre i tehničari, koji su ovde poniženi. A da ne pričamo o tome koliko su omalovažene čistačice, te vozači saniteta koji su cijelo ljeto proveli u skafanderu, da bi sada dobili povećanje plate od nekih 20-30 KM – kaže Bjeković i dodaje da hirurg specijalista sa dežurstvima ne može da podmiri trošak potrošačke korpe, dok od medicinskih sestara veću platu imaju kasirke u marketima.

Iz Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu RS poručuju da je plata medicinske sestre u 2008. bila veća od prosječne plate u Srpskoj, dok je sada za 100-150 KM manja.

– Ministar zdravlja nam je rekao da je Vlada mogla da obezbijedi povećanje od pet odsto, a da sindikatima prepuštaju da to mogu  preraspodijeliti. Matematički, to bi značilo da bi onima sa visokom stručnom spremom bio smanjen ovaj postotak, dok bi bio povećan onima sa srednjom stručnom spremom. Mi na to ne pristajemo – kaže za Srpskainfo predsjednik ovog sindikata Željko Šukalo.

Prema njegovim riječima, sindikat na čijem je čelu i dalje je stava da cijena rada treba da bude 170 KM.

– Podsjetio bih da sestra u smjeni sa 15 godina staža u FBiH ima primanja 1.400 KM, sa toplim obrokim. Kod nas, i to nezakonito, u platu ulaze i topli obrok i regres, a primanja naših sestara su oko 900 KM. Kad nam je rečeno da će plate biti povećane za pet odsto, svi sindikati su digli glas protiv i rekli da to ne prihvataju. Sačekaćemo taj famozni novi zakon, ali svi sindikati su već sada u svakodnevnoj komunikaciji, a sve ide u smjeru masovnih protesta. U zdravstvu Republike Srpske je 2019. bilo 14.500, a sada ima otprilike 15.400 radnika – ističe Šukalo.

Podsjetimo, radnicima u zdravstvu u Srpskoj plata je posljednji put, i to nakon 11 godina, povećana u oktobru 2019, kada je cijena rada sa 135 povećana na 145 KM. Tada je dogovoreno da će nova cijena rada važiti  do 31. decembra 2019, kada su trebalo da budu nastavljeni pregovori za dalje povećanje što se, međutim, nije desilo do ovih poslednjih pregovora.

Iz Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS saopštili su da bi bilo bolje da ni do toga nije došlo, s obzirom na to da se povećanjem od pet odsto omalovažavaju svi zaposleni u javnim ustanovama u oblasti zdravstva RS.

– Riječ je o ljudima koji, i pored ionako niskih primanja, danonoćno ulažu maksimalne napore kako bi na najbolji mogući nači zaštitili zdravlje stanovništva RS, u vrijeme aktuelne epidemiološke krize izazvane pojavom i širenjem korona korona. Ako dođe do realizacije plana Vlade RS i resornog ministarstva da plate zaposlenih u zdravstvu budu povećane za pet odsto, sindikalci će preduzeti sve zakonom dozvoljene sindikalne mjere, uključujući i mogućnost masovnih protesta širom Srpske – poručili su iz ovog sindikata.

(IZVOR: RTVBN/Capital/SrpskaInfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *