Proslavljena krsna slava, Dan opštine Petrovo i 30 godina njenog postojanja - Glas Regije

Proslavljena krsna slava, Dan opštine Petrovo i 30 godina njenog postojanja

Nije učitano

U Petrovu je danas obilježen Dan i krsna slava opštine – Miholjdan, a tim povodom održana je svečana sjednica lokalnog parlamenta i služen parastos, te položeni vijenci na spomen-obilježja stradalima tokom Odbrambeno-otadžbinskog i prethodnih ratova.

Povelja opštine Petrovo ovom prilikom dodijeljena je predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović, a preuzela ju je
savjetnik predsjednika Republike Srpske Aleksandra Mićić.

Plaketa opštine „Miholjskog ljeto“ dodijeljena je primarijusu dr Zoranu Blagojeviću iz Karanovca, specijalisti opšte hiturgije, bivšem načelniku i sadašnjem predsjedniku Skupštine opštine Petrovo.

U oblasti društvene djelatnosti zlatna značka je dodijeljena ministru prosvjete i kulture Srpske Nataliji Trivić, koju je preuzela načelnik Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje ovog ministarstva Snježana Stojičić.

Svečanosti je prisustvovao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić, koji je rekao novinarima da je opština Petrovo važna za Vladu Republike Srpske koja je pomagala ovu lokalnu zajednicu u unapređenju saobraćajne infrastrukture, i naveo da se između ostalog pomaže izgradnja prvog vrtića koji se finansira iz više izvora.

On je naveo da Petrovo ima značajan poljopredni potencijal, zbog čega je pred Republičkom geodetskom upravom pokrenuta inicijativa da se u prioritet stavi izlaganje parcela nekadašnje zadruge kako bi se zemljište stavilo u funkciju lokalnim poljoprivrednicima.

Nije učitano

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković rekao je da je prije trideset godina, na današnji dan 1991. godine, privremena Skupština ove opštine donijela odluku o proglašenju opštine Petrovo, koju je ozakonila Skupština Republike Srpske .
Petković je podsjetio na sve realizovane aktivnosti u proteklih godinu dana, uključujući i podršku srpskim povratnicima u graničnim federalnim opštinama, te kao cilj za naredni period najavio ulaganje u razvoj realnog sektora.

Na dane od prije 30 godina i ljude koji su prepoznali istorijski trenutak, proveli aktivnosti i proglasili opštinu Petrovo, prisutne je podsjetio prvi sekretar Skupštine opštine Petrovo Boško Vasić.

U oblasti privrede , šumarstva i poljoprivrede, zlatna značka uručena je Slaviši Stanojeviću iz Kakmuža, Milovanu Pejiću iz Petrova a pohvalnicu je dobila MF banka Banjaluka.U oblasti društvenih djelatnosti srebrna značka uručena je igumanu Manastira Sveti Nikola Gavrilu Stevanoviću, a novčani iznos od po 100 KM dobili su Marija Radić iz Sočkovca, Katarina Vuković iz Kakmuža, Anja Baji iz Petrova, Lazar Blagojević iz Petrova i Nemanja Božić iz Karanovca.

Pismene pohvale uručenu su Miroslavu Stojniću iz Švajcarske i Zagorki Jović iz Slovenije, koji su bili organizatori prikupljanja i dopremanja velike količina nameštaja i druge opremu za školske ustanove i udruženja iz opštine Petrovo. Pismeno su pohvaljeni i međunarodna organizacija Vorld Vižn, Dušan Cvjetković iz Petrova i Dražen Blagojević iz Kakmuža.

Svečanoj sjednici Skupštine opštine prisustvovali su poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Todorović, predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, predstavnici bratske opštine Borovo iz Hrvatske, te predstavnici vjerskih zajednica, nevladinih organizacija i zvanice iz oblasti privrede i kulture.

Telegrame podrške uputili su episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i energetike, te opština Stanari.

Svojim nastupima svečanost su uljepšale članice hora OŠ „Vuk Karadžić“ Petrovo, polaznici Muzičke škole Lazar Blagojević, Angelina, Georgina i Džoni Bahnan i pjesnik Vojislav Ilić.

Nije učitano

Prije svečane sjednice lokalnog parlamenta načelnik Petković je zajedno sa načelnikom Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Ministarstva prosvjete i kulture Snježanom Stojičić i gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem obišao podružnicu dobojske Javne predškolske ustanove Majke Jugović u Petrovu, koja treba sa radom da počne u novembru.

Petković se zahvalio predsedniku Republike Srpske Željki Cvijanović koja je obezbijedila inicijalnih 150.000 KM za renoviranje i adaptaciju vrtićkog prostora, Ministarstvo prosvete sa 30.000 KM, UNDP sa oko 40.000 KM, a veliki doprinos su dali Vorld Vižn a prije svega grad Doboj.

Svečani dan u opštini Petrovo započeo je služenjem svete liturgije u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Petrovu, nakon čega je u Spomen sobi u zgradi opštine služen parastos za sve poginule borce Vojske Republike Srpske iz ove opštine, a cvijeće su položile delegacije opštine Petrovo, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka i Veterana 5. odreda policije Republike Srpske iz Doboja.

Nije učitano

Nakon Svečane sjednice obavljen je čin lomljenja slavskog kolača a krsna slava proslavljena je uz slavski ručak. Među brojnim gostima prisutni su bili i ljudi koji su bili među osnivačima opštine 1991. godine. Slavlju je prisustvovala i delegacije bratske opštine Zubin potok sa Kosova.

U okviru „Miholjskih svečanosti“ povodom Dana i krsne slave opštine Petrovo, od 8. oktobra održane su brojne kulturne, sportske i turističke manifestacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *