Opština Teslić sufinansira radove na rekonstrukciji stambenih zgrada - Glas Regije

Opština Teslić sufinansira radove na rekonstrukciji stambenih zgrada

Nije učitano

Danas su potpisani ugovori sa predstavnicima tri Zajednice etažnih vlasnika za sufinansiranje radova na sanaciji fasada i krovova na osnovu konkursa na koji je bilo prijavljeno 8 projekata. Jedan od ciljeva ovog programa je pružanje pomoći građanima u finansiranju održavanja zgrada, kao i povećanje energetske efikasnosti.

Ovom prilikom načelnik opštine Teslić Milan Miličević je rekao da je projekat energetske efikasnosti stambenih zgrada novi projekat koji Opštinska uprava sufinansira sa zajednicama etažnih vlasnika, prije svega u užem centru grada, da bi se u narednom periodu proširio dalje.

„Projektom se sufinansiraju – rekonstrukcija krovova koja odgovara propisima energetske efikasnosti, termoizolacione fasade i vanjska stolarija. Cilj projekta je da se olakša zajednicama etažnih vlasnika da uz sufinansiranje opštine, naprave bolje uslove za život i smanje troškove grijanja i da imamo ljepši izgled grada. Namjera nam je da se ova praksa nastavi u narednim godinama i da svake godine u fondu za energetsku efikasnost bude izdvojeno više sredstava. Dakle, za ovu godinu je to 50.000 KM, a već sledeće godine to će sigurno biti više“, naglasio je Miličević.
Said Ajanović, načelnik Odjeljenja za stambeno komunalne poslove u Opštinskoj upravi Teslić rekao je da se na ovogodišnji konkurs prijavilo 8 zajednica etažnih vlasnika, od kojih su tri su zadovoljile uslove konkursa.

„Od toga dvije se odnose na rekonstrukciju krova, a jedna zajednica za fasadu. Ovaj program ćemo nastaviti i sledećih godina. Od ove tri Zajednice etažnih vlasnika za fasadu je izdvojeno 15.000 KM što je maksimalni iznos po jednoj zajednici etažnih vlasnika, dok su druge dvije ZEV za krovove dobile po 10 i 11 hiljada KM srazmjerno investiciji koju su imali u rekonstrukciji. Bitno je istaći da Opštinska uprava Teslić finansira do 50% investicije, ali maksimalno 15.000 KM po jednoj zajednici etažnih vlasnika“, naglasio je Ajanović

Mile Brkić predstavnik Zajednice etažnih vlasnika zgrade u ulici Karađorđeva 8, izrazio je zadovoljstvo da je na području opštine Teslić pokrenut jedan ovakav projekat.

„Mi smo ocijenili da ispunjavamo uslove da se prijavimo na ovaj konkurs s obzirom da je naša zgrada izgrađena 60-ih godina prošlog vijeka, a u ratu je dosta stradala i pretrpjela značajna oštećenja. Mi smo svojim sredstvima uradili koliko smo mogli i rekonstruisali smo krov, ali za veliki investicioni zahvat kakav je fasada nismo imali dovoljno sredstava. Ova sredstva koja smo dobili kroz konkurs koji je opština raspisala sigurno će nam značajno pomoći i uticati da završimo taj svoj investicioni projekat u ovoj godini. Nadam se da će ovaj program nastaviti i narednih godina, a nama kao zajednici ostaje zadovoljstvo što smo već na prvom konkursu ispunili uslove i dobili potrebna sredstva“, rekao je Brkić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *