PROBLEMI ZA SNSD U IZBORNOJ JEDINICI 5: Sukobi u teslićkom i stanarskom odboru - Glas Regije

PROBLEMI ZA SNSD U IZBORNOJ JEDINICI 5: Sukobi u teslićkom i stanarskom odboru

Nije učitano

Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika u posljednje vrijeme prolazi kroz sve veće probleme, pogotovo u opštinama koje se protežu između Banjaluke i Bijeljine, piše portal Banjaluka24.

Na ovom potezu je Dodikova stranka na prošlim izborima poražena u mnogim opštinama u kojima je bila na vlasti, a najgore je prošla u izbornoj jedinici 4 gdje je izgubila kontrolu nad tri od četiri opštine, a to su Modriča, Brod i Derventa, gdje su uprkos pobjedi Milorada Simića za gradonačelnika SDS i PDP formirali skupštinsku većinu. Vlast je u ovoj izbornoj jedinici SNSD zadržao samo u Vukosavlju, maloj opštini pored Modriče.

Veliki udar za ovu stranku bili su i porazi u trci za gradonačelnika Banjaluke, gdje je pobjedu osvojio PDP-ov Draško Stanivuković i Bijeljine, gdje je i nakon Mićićevog napuštanja SDS-a kandidaturom i pobjedom Ljubiše Petrovića Srpska demokratska stranka zadržala poziciju prvog čovjeka grada. U Šamcu je ubjedljivu pobjedu ostvaro načelnik Đorđe Milićević koji se nakon izbora vratio u SDS čiji je član bio i ranije, a SDS je nastavio tradiciju pobjeđivanja i u opštinama Lopare i Ugljevik.

Neočekivan poraz SNSD je doživio i u opštini Stanari, gdje je za poziciju načelnika pobjedio Radojica Ćelić iz Ujedinjene Srpske i skupštinsku većinu formirao sa odbornicima SDS-a, DNS-a i Socijalističke partije ostavljajući tako osam SNSD-ovih odbornika u opoziciji. I u susjednom Tesliću je SNSD doživio još jedan poraz gdje je veliku podršku građana ponovo dobio SDS-ov Milan Miličević koji je nakon izbora formirao i skupštinsku većinu. Tako je u izbornoj jedinici 5 SNSD-u preostalo opoziciono djelovanje u dvije od četiri opštine. Doboj i Petrovo, koji takođe pripadaju „petici“ pripali su SNSD-u nakon što su nekadašnji SDS-ovci Obren Petrović (Doboj) i Ozren Petković (Petrovo) napustili svoju i prešli u redove Dodikove stranke.

Ipak, u SNSD-u vlada veliko nezadovoljstvo zbog poraza u Tesliću i Stanarima, jer je Dodik nakon Petrovićevog i Petkovićevog „transfera“ u SNSD i velikog novca koji je uložen u kampanju u Tesliću očekivao potpunu kontrolu nad izbornom jedinicom 5. Odmah nakon izbora pojavili su se i unutrašnji sukobi unutar ova dva odbora koji u posljednje dvije sedmice dostižu svoj vrhunac.

U teslićkom odboru je već duže vrijeme trajalo nezadovoljstvo radom Dragana Bogdanić kojeg mnogi označavaju kao krivca za konstantne poraze SNSD-a u ovoj opštini, pa je nakon mnogo pritisaka rukovodstvo stranke početkom aprila raspustilo odbor u ovoj opštini i za povjerenika imenovalo Dalibora Panića, pomoćnika ministra trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske. Međutim, tu nije kraj već početak tihog rata unutar teslićkog SNSD-a gdje, prema tvrdnji našeg izvora, postoje čak četiri frakcije koje se bore za prevlast.

„SNSD u Tesliću je interesna grupacija i nakon Bogdanićeve smjene mnogi vide priliku da povećaju svoj uticaj i kontrolu nad odborom, a samim tim i nad nekim republičkim institucijama i poslovima koji bi im mogli donijeti veliku zaradu.“, tvrdi naš izvor.

Slična je situacija i u Stanarima gdje jedan dio SNSD-ovih odbornika i članova opštinskog odbora predano radi na smjeni predsjednika Gorana Jerinića, koji je i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, čime bi bio raspušten i opštinski odbor, te imenovan povjerenik za formiranje novog. Upravo kod imena povjerenika lome se koplja unutar stanarskog SNSD-a, što zadržava Jerinića na poziciji još neko vrijeme – dok se ne izabere povjerenik. Unutar odbora postoje dvije velike grupacije – jedna koja na mjestu povjerenika želi Damira Kerića koji je na prošlim izborima dobio najviše glasova na SNSD-ovoj odborničkoj listi i druga koja na tom mjestu vidi bivšeg direktora Doma zdravlja Nedeljka Đekića. Postoji i treća, manja grupa koja još uvijek nije odabrala ni jednu od dvije strane, ali ne stoji čvrsto ni uz Jerinića.

Dok traju sukobi unutar odbora nekoliko odbornika već planira napuštanje SNSD-a i pregovara o pristupanju nekoj od stranaka skupštinske većine, tvrdi naš izvor.

„SNSD je pokušao pridobiti nekog od odbornika drugih stranaka na svoju stranu kako bi promijenili skupštinsku većinu, ali kako im to nije pošlo za rukom nekoliko njihovih odbornika već pregovara sa Ujedinjom Srpskom i Socijalističkom partijom i izvjesno je da će uskoro promijeniti stranački dres čime će pojačati skupštinsku većinu okupljenu oko načelnika Ćelića i dodatno oslabiti kapacitet SNSD-a. U SNSD-u u Stanarima više niko nikom ne vjeruje i samo se čeka ko će prvi iskočiti iz te priče i promijeniti stranku.“, kaže naš izvor.

I dok sukobi u Tesliću i Stanarima kulminiraju Dodik je još jedan težak udarac doživio u Prnjavoru gdje su SNSD i načelnik opštine Darko Tomaš izgubili skupštinsku većinu, a nova je okupljena oko SDS-a.

(IZVOR: Banjaluka-24.com)

1 komentar na “PROBLEMI ZA SNSD U IZBORNOJ JEDINICI 5: Sukobi u teslićkom i stanarskom odboru

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *