Pooštrena ograničenja: Od danas nova pravila za ulazak u Sloveniju - Glas Regije

Pooštrena ograničenja: Od danas nova pravila za ulazak u Sloveniju

Nije učitano

Foto: Tanjug/AP Ilustracija

Pooštrena ograničenja na slovenačkim granicama stupila su na snagu danas prije zaključavanja koje počinje prvog aprila.

Zatvaranje nekih graničnih prelaza već stvara probleme Slovencima koji svakodnevno prelaze granicu, prenijela je STA.

Osim veoma malog broja izuzetih, zabranjena su putovanja u sve zemlje koje su označene kao crvene na listi, a na spisku su sve komšije Slovenije, i obavezan je karantin od deset dana po ulasku iz takvih zemalja.

Svi putnici iz zemalja sa crvene liste moraće u karantin ukoliko ne pokažu PCR test urađen u EU ili nekoj od država šengenske zone u posljednjih 48 sati.

Sertifikat o imunizaciji vakcinama “Fajzer-BioNTek”, “Moderne” ili “AstraZeneke” ili dokaz da je osoba imala kovid-19 u posljednjih šest mjeseci, takođe, je dovoljan, pod uslovom da je izdat u zemlji EU ili u šengenskoj zoni.

U Sloveniju bez obaveznog karantina ili testiranja mogu ući međunarodni prevoznici, prevoznici koji napuštaju zemlju ili ulaze u nju na najviše osam sati, osobe u tranzitu, diplomate i djeca do 13 godina koja svakodnevno putuju u školu i njihovi vozači.

Bez karantina, ali sa brzim ili PCR testom koji nije star više od sedam dana, u Sloveniju mogu ući osobe koja svakodnevno prelaze granicu, osobe starije od 13 godina koje prelaze granicu da bi išle u školu i njihovi vozači, vlasnici zemljišta sa obje strane granice i osobe koje odlaze na hitna putovanja.

Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *