POLJOPRIVREDNA MANIFESTACIJA U VELIKOJ SOČANICI: Kotlićijada i ovnovijada okupile veliki broj posjetilaca - Glas Regije

POLJOPRIVREDNA MANIFESTACIJA U VELIKOJ SOČANICI: Kotlićijada i ovnovijada okupile veliki broj posjetilaca

Nije učitano

Proglašenjem najuspješnijih poljoprivrednih proizvođača sa područja Dervente, danas je završena trodnevna Poljoprivredna manifestacija u Velikoj Sočanici. Organizator manifestacije, koja je ove godine održana po petnaesti put je Udruženje poljoprivrednih proizvođača “Lan” iz Velike Sočanice.

Velika Sočanica kod Dervente bila je danas poprište poljoprivrede, sporta i muzike. Tradicionalne, seoske igre, kao što su navlačenje konopca, trčanje u vreći, bacanje kamenja, ispijanje  piva okupile su veliki broj posjetilaca. Najviše pažnje ipak privukla je ovnovijada, koja je ove godine održana po prvi put.

“Ovo je svojevrsno sravnjavanje računa u poljoprivrednoj proizvodnji i mogu reći da su i korona i suše uzele svoj danak. Međutim, moram da kažem da je odziv zaista bio dobar, a kako je ovogodišnji akcenat na ovčarstvu upriličena je sjajna borba ovnova sa popriličnim brojem učesnika iz cijele Srpske, ali i FBiH”, rekao je Željko Lazarević, predsjednik Organizacionog odbora, Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Lan”.

Priznanja su uručena najuspješnim proizvođačima. Između ostalog priznanje za najvećeg mljekaran dobio je Rade Ćudić iz Crnče, dok je Drago Pećić najveći uzgajivač u svinjogojstvu. Najveće površine pod plastenicima, vlasništvo su Gorana Čokića, dok je Rasim Eminović iz Dubočca ima čak 550 pčelinjih društava. Svi ovi vrijedni ljudi imaju podršku, kako od samog grada, tako i od resornog ministarstva.

“Zahvalio bih se organizatorima, Udruženju poljoprivrednih proizvođača “Lan”, koje njeguje tradiciju održavanja poljoprivredne smotre za koju se daleko čulo. Takodje, želim im i da svako naredno izdanje manifestacije bude brojnije i uspješnije”, rekao je Slaven Pašalićvršilac dužnosti načelnik Odjeljenja za privredu grada Derventa.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Goran Bursać kazao je da je ova manifestacija značajna za sve lokalne poljoprivredne proizvođače, ali i za one iz regiona, te da zbog toga ima i podršku ministarstva.

Manifestaciji je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević, koji inače ima korijene sa područja Dervente.

“Ovo su predjeli dobrih domaćina, meni bliski, jer sam rođen u blizini i u tome je moje zadovoljstvo još veće što prisustvujem promociji poljoprivrede. Tradicija od 15 godina je vrijedna svakog poštovanja” izjavio je Kovačević.

U okviru manifestacije, prvi i drugi dan su održane večeri izvorne muzike, dok je treći dan upriličen nastup kulturnog društva „Bosiljak“ iz Dervente.

(IZVOR: TV K3)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *