Održana sedma redovna sjednica Skupštine opštine Šamac - Glas Regije

Održana sedma redovna sjednica Skupštine opštine Šamac

Nije učitano

U Šamcu je danas održana sedma redovna sjednica Skupštine opštine na kojoj su odbornici raspravlјali i usvajali 19 tačaka dnevnog reda i tako donosili odluke značajne za ovu lokalnu zajednicu. Nakon informisanja od strane načelnika opštine Đorđa Milićevića o radu načelnika između dvije sjednice Skupštine pristupilo se razmatranju i usvajanju dnevnog reda.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević informisao je danas lokalni parlament da u ovoj lokalnoj zajednici ovih dana počinje realizacija kapitalnih investicija uprkos svim finansijskim problemima sa kojima je suočena lokalna uprava kada je u pitanju „Hranaprodukt”.

Milićević je informisao odbornike da je u opštinskom budžetu u 2020. godini obezbijeđeno 73.000 KM sa PDV-om za asfaltiranje ulice u Novom Selu u dužini od 600 metara, širine 3,5 metra, a čija realizacija započinje danas.
On je rekao da u narednom periodu počinje izgradnja pješačke i biciklističke staze u Ulici kralјa Aleksandra Karađorđevića, prema pruđanskom mostu, koja košta 38.000 KM sa PDV-om.

Milićević je informisao Skupštinu da je opština od Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske već četvrtu godinu zaredom dobila finansijska sredstva za podršku u dalјem opremanju JKP „Vodovod i kanalizacija“ u iznosu od 25.000 KM.

On smatra da će to, uz podršku opštine od 20.000 KM, biti dovolјno da se preduzeće opremi za proširenje vodovodne mreže. za početak u naselјu Lugovi i Novom Selu.

„Dobili smo i 45.000 KM od Fonda za zaštitu životne sredine za dalјe opremanje JP „Slobodna zona“. Očekujem da ćemo uz sredstva koja obezbijedi „Slobodna zona“ nabaviti dodatne kamione. Idemo po principu po kojima smo i proteklih godina radili, suština je da kroz donatorska sredstva i uz učešće opštine obezbjedimo dodatna sredstva ne uzimajući nikakva kreditna zaduženja“, rekao je Milićević.

Milićević dodaje da ga  raduje što je danas usvojen izvještaj o radu preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, koje je prije četiri godine imalo ukupan dug od 1.350.000 KM, a u današnjoj informaciji konstatuje se dug od 1.050.000 KM bez ikakvih kreditnih zaduženja.

„Postignuta je likvidnost funkcionisanja ovog preduzeća što je vrlo bitno kada je riječ o jednom strateškom preduzeću. U narednom periodu vrlo je bitno da sa vlastitim sredstvima, kroz restruktuiranje postojećeg duga, idemo u proširenje vodovodne mreže, za šta su potrebna dodatna finansijska sredstva, koja ćemo tražiti iz drugih izvora“, rekao je Milićević.

Načelnik je rekao da je Skupština opštine Šamac usvojila danas izvještaj o radu i pozitivnom poslovanju lokalnog Doma zdravlјa.

„Građani, koji se vakcinišu van Republike Srpske, treba da se nakon imunizacije prijave ovoj zdravstvenoj ustanovi kako bi zaposleni u njoj imali informaciju o broju građana koji su primili vakcinu protiv virusa korona“, rekao je Milićević.
Milićević je naglasio da je lokalna uprava zadovolјna stepenom vakcinacije, zavisno od broja vakcina koja pristižu u Šamac.

„U našoj lokalnoj zajednicu vakcinisano je više od 1.500 lica“, rekao je Milićević.

Predsjednik Skupštine opštine Šamac Simo Varadinović rekao je novinarima da su odbornici danas usvojili nekoliko tačaka u vezi sa javnim ustanovama i preduzećima, te posebno izdvojio preduzeće „Slobodna zona“, u vezi sa kojim su donijeli odluku o davanju ovlaštenja za obavlјanje poslova iz nadležnosti Skupštine.

„Do sada je bio slučaj da Skupštinu „Slobodne zone“ čine svi odbornici lokalnog parlamenta. Međutim, kada smo radili analizu procjena je bila da te skupštine nisu bile efikasne, te smo zbog efikasnijeg i bržeg rada preduzeća donijeli odluku da ovlastimo pet lica, koliko je tražio Nadzorni odbor preduzeća, koja će ubuduće činiti Skupštinu „Slobodne zone““, rekao je Varadinović.

Varadinović je rekao da su odbornici danas dali i saglasnost o cjenovniku komunalnih usluga „Slobodne zone“, koji je jedan od najnižih u regionu.

Na današnjoj redovnoj sjednici Skupštine odbornici su razmatrali i usvojili  odluku o davanju ovlašćenja za obavlјanje poslova iz nadležnosti Skupštine JP“Slobodna zona“ u ime osnivača,  odluku o saglasnosti na cjenovnik komunalnih usluga JP „Slobodna zona“, odluku o usvajanju Plana za izmirenje neizmirenih  obaveza prenesenih iz prethodnog perioda,  izvještaj o  ostvarenju godišnjeg plana implementacije Strategije razvoja opštine Šamac za 2020. godinu, te informaciju o poslovanju KP „Vodovod i kanalizacija“ Šamac za 2020. godinu i informaciju o planu poslovanja ove ustanove za 2021. godinu.

Podršku odbornika  dobio je izvještaj o poslovanju JU „Centar za socijalni rad“ za 2020. godinu sa godišnjim obračunom, Program rada i finansijski plan ove javne ustanove, izvještaj o radu i poslovanju JZU „Dom zdravlјa“ Šamac  za 2020. godinu sa finansijskim rezultatom poslovanja i plan rada sa finansijskim  planom  za 2021. godinu, te finansijski izvještaj za period januar – decembar 2020. godine JPU „Radost“ Šamac.

Na današnjem redovnom skupštinskom zasijedanju odbornici su razriješili dužnosti vršioce direktora i imenovali direktore JPU „Radost“ i Centra za kulturu.

Svetlana Pavlović/Glas Regije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *