Održana deveta sjednica Skupštine opštine Šamac - Glas Regije

Održana deveta sjednica Skupštine opštine Šamac

Nije učitano

Danas je u Šamcu održana deveta redovna sjednica Skupštine opštine na kojoj su odbornici raspravljali o 14 tačaka dnevnog reda.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević informisao je odbornike o najznačajnijim aktivnostima koji su vođene u protekla dva mjeseca .

On je rekao novinarima da je najveći dio sredstava za poljoprivredu za prethodnu 2020 godinu isplaćen, te da će za desetak dana biti isplaćen i preostali dio iznosa u visini od 16.000 KM.

Kada je riječ o infrastrukturnim projektma Milićević je rekao da su raspisali tender za prvi dio asfaltiranja puta u dužini od 750 metara, vrijednosti oko 100.000 KM u Mjesnoj zajednici Batkuša, područje “Vreoci” gdje zajedno učestvuje opština Šamac sa 60 odsto i građani sa 40 odsto, a čiju realizaciju očekuju u septembru mjesecu.

Milićević je napomenuo da su na poziv Vlade RS kandidovali tri infrastruktura projekta sa ovog područja koja će u toku mjeseca avgusta proslijediti ka Vladi RS, a na osnovu njihovog poziva svim lokalnim zajednicama u RS.

“Radi se o tri projekta, “ Infrastrukturno uređenje poslovne zone u Mjesnoj zajednici Lugovi, drugi projekat “Proširenje vodovodne mreže na području opštine Šamac“ na području mjesnih zajednica Lugovi i Novo Selo 2 i treći projekat koji smo kandidovali jeste “Uređenje i rekonstrukcija ulice “Cara Dušana”
kao regionalnog puta na području mjesne zajednice Šamac.Sva tri projekta predviđaju i učešće opštine Šamac do 20 odsto. Očekujemo da kroz ovaj javni poziv i opština Šamac jedan dio takvih sredstava dobije”, kaže Milićević.

Predsjednik Skupštine opštine Simo Varadinović je istakao da je deveta redovna sjednica Skupštine imala manji broj tačaka u odnosu na prethodnih osam sjednica, te izdvojio, pored ostalih dvije važne tačke koje su danas usvojene.

„Usvojili smo Odluku o dopuni odluke o komunalnim taksama kojom smo definisali iznose koji se raspoređuju od sredstva koje JP “Slobodna zona” naplaćajuje za parking, odnosno za terminal, a do sada je 30 odsto tih sredstava “Slobodna zona” uplaćivala na račun opštine Šamac.

„Današnjom odlukom smo ta sredstva smanjili na 15 odsto u cilju povećanja likvidnosti koja svakako nije upitna u “Slobodnoj zoni”. Odluka je donešena na ograničeni period do 31. 12. 2021 godine gdje ćemo nakon završetka poslovne godine analizirati efekte ove odluke i donijeti odluku u kojem pravcu dalje da idemo, odnosno da nađemo optimalnu raspodjelu sredstva koja bi išla opštini Šamac,a koje ostaju JP “Slobodna zona”, kaže Varadinović.

Varadinović napominje da su odbornici danas usvojili Izvještaj o izvršenim aktivnostima u okviru Programa prevencije i kontrole nezaraznih bolesti u 2020 godini gdje su od strane menadžmenta Doma zdravlja obavješteni da će u narednom periodu subotom biti organizovani “Dani otvorenih vrata”.

“To je slobodna vakcinacija za sve građane bez ikakve najave u periodu od 9 do do 13 časova o čemu će nas, kao i sve građane naknadno obavijestiti iz Doma zdravlja Šamac , kaže Varadinović.

Na današnjoj redovnoj sjednici Skupštine odbornici su dali podšku prijedlogu Programa održavanja vodnih objekata u 2021 godini , prijedlogu izmjene odluke o uvođenju posebne opštinske takse za obezbjeđivanje sredstava za opremanje i razvoj Profesionalne vatrogasne jedinice Šamac i razvoj vatrogastva na području opštine Šamac,

Odbornici su podržali i informaciju o stanju u privredi sa pokazateljima zaposlenosti na području opštine Šamac u 2020 godini, informaciju o ostvarivanju prava boračkih kategorija, porodica palih boraca i ratnih vojnih invalida u skladu sa pozitivno pravnim propisima, informaciju o stanju i potrebama socijalno ugroženih kategorija lica – korisnika prava na novčanu pomoć u 2020 godini, te informaciju o stanju grobalja na području opštine Šamac u 2020 godini.

Svetlana Pavlović/GlasRegije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *