ODLUKA EVROPSKE UNIJE: Otvaraju se granice za sve koji su vakcinisani - Glas Regije

ODLUKA EVROPSKE UNIJE: Otvaraju se granice za sve koji su vakcinisani

Nije učitano

Foto: Pixabay.com

Evropska unija se usaglasila da otvori granice svim putnicima koji su završili proces vakcinisanja, javila je je francuska agencija AFP.

Očekuje se da će EU potpuno da otvori svoje granice za vakcinisane do početka juna. Zbog masovnog vakcinisanja širom zemalja članica EU, Evropska komisija odlučila je da je vrijeme za popuštanje mjera po pitanju putovanja.

Ali, u slučaju nekog naglog pogoršanja u nekoj od zemalja ili regiona, spremni su opet da uvedu stroge mjere.

Obaveza testiranja na koronu prije i poslije dolaska ili odlazak u karantin i dalje će biti na snazi u pojedinim zemljama članicama, ali iz EU poručuju da će se i te mjere postepeno popuštati kako vakcinisanje bude napredovalo i ako situacija u pojedinim zemljama bude bolja.

Portugalija i Grčka su već među zemljama koje prihvataju potpuno vakcinisane iz Velike Britanije, ali ovim potezom EU želi taj popis država da dodatno proširi kako bi pomogla svima tokom nadolazeće turističke sezone.

“Bez dogovora o kovid pasošima”

Podsjetimo, čelnici EU nisu uspjeli da dovrše pregovore o uvođenju digitalnih zelenih potvrda u utorak, čime bi počeli da sprovode plan za vitalni spas nadolazeće turističke sezone, ali pregovori se nastavljaju u četvrtak.

Takozvana digitalna zelena potvrda biće dokaz da je osoba vakcinisana protiv kovida-19, da ima negativan rezultat testa ili da je preboljela bolest.

Pasoš-potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa radi slobodnog putovanja važila bi samo za vakcine odobrene od strane Evropske agencije za lijekove (EMA). Evropska komisija predložila je nedavno državama članicama da ublaže trenutna ograničenja za neesencijalna putovanja za građane takozvanih trećih zemalja koji su vakcinisani vakcinama odobrenim od strane EMA.

EMA je do sada odobrila vakcine kopanija Fajzer, Moderna, Džonson i Džonson i AstraZeneka.

Vakcina Sputnik V je i dalje je u procesu analiziranja od ovog evropskog tijela, i kako je rečeno u sjedištu Kosmiije, dok se zvanično ne odobri korišćenje ove vakcine, osobe vakcinisane Sputnjikom ne spadaju u grupu građana koji bi mogli slobodno da putuju u evropskim zemljama, prenosi Blic.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *