Od septembra više djece u obdaništu u Šamcu i Obudovcu - Glas Regije

Od septembra više djece u obdaništu u Šamcu i Obudovcu

Nije učitano

U vrtiću „Radost“ u Šamcu i u organizacionoj jedinici ove ustanove u Obudovcu od 1. septembra boraviće ukupno 149 djece, a na listi čekanja za upis je 29 mališana, rekla je direktor Radmila Mitrović.

Ona je navela da je na listi čekanja sedmoro djece u Obudovcu i 22 u Šamcu, te da postoji realna potreba za proširenjem kapaciteta ove predškolske ustanove.

Mitrovićeva je pojasnila da je u obdaništu prije upisa u prvi razred i raspisanog konkursa u Šamcu bilo 85 djece, od kojih je u prvi razred upisano 23, te da je u organizacionoj jedinici Obudovac bilo 45 djece, od kojih je u prvi razred upisano 13.

Ona je rekla da je na listi čekanja u Šamcu bilo 60 djece, a u Obudovcu 24 djece.

„Na osnovu raspisanog konkursa smo u obdanište u Šamcu primili 38 djece, tako da ćemo imati 100 djece od 1. septembra, a u Obudovcu smo primili 17, tako da će ih biti 49“, rekla je Mitrovićeva.

Mitrovićeva je istakla da su za prijem većeg broja djece dobili saglasnost od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, a ranije su dobili rješenje od osnivača – opštine Šamac o proširenju grupa djece za 20 odsto.

„Prioritet će, između ostalog, biti poštovanje mjera Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, koje se odnose na pravilan razvoj higijenskih navika kod djece, a sve manifestacije zavisiće od epidemiološke situacije“, rekla je Mitrovićeva.

Ona je navela da su prednost kod upisa u obdanište imala djeca samohranih roditelјa, djeca koja su najduže na čekanju, mališani iz višečlanih porodica i djeca čija su oba roditelјa zaposlena.

Mitrovićeva je rekla da je cijena boravka u obdaništu „Radost“ 120 KM, te da roditelјi čije dvoje djece boravi u obdaništu za drugo dijete plaćaju boravak umanjen za 15 odsto, dok je za treće dijete besplatan.

Svetlana Pavlović/GlasRegije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *