Obilјežena krsna slava opštine Šamac, Boračke organizacije i Hrama - Glas Regije

Obilјežena krsna slava opštine Šamac, Boračke organizacije i Hrama

Nije učitano

Opština Šamac, opštinska Boračka organizacija i hram Svetog velikomučenika Dimitrija su proslavili krsnu slavu Mitrovdan.

Nakon liturgije u hramu Svetog Dimitrija Velikomučenika, koju je predvodio Vladika zvorničko tuzlanski Fotije i lomlјenja slavskog kolača položeni su vijenci na centralnom spomeniku na Trgu na kojem su urezana imena 440 poginulih boraca Druge posavske brigade, od kojih su 362 bila sa šamačkog područja.

Vijence su položili predstavnici opštine Šamac, predstavnici opštinske Boračke organizacije Šamac i mnogobrojne delegacije iz grada Bijelјina, Donjeg Žabara, Teslića, Broda, Stanara Vukosavlјa, Banja Luke i drugi.

Vladika Fotije je u svom obraćanju rekao da nas ovakvi dani objedinjuju i vraćaju pravoslavnoj tradiciji.

„Treba nam mnogo mudrih lјudi u crkvi i mudrih državnika koji mogu da izvedu naš narod na pravi put, a to je put spasenja i put našeg pravoslavlјa“, kaže vladika Fotije.

Nije učitano

Načelnik opštine Đorđe Milićević čestitao je slavu Boračkoj organizaciji, sveštenstvu hrama i stanovnicima lokalne zajednice i istakao da Sveti Dimitrije svih ovih godina čuva opštinu Šamac, te da vjeruje da će i narednih godina Sveti Velikomučenik Dimitrije čuvati opštinu Šamac i njene stanovnike i Šamac biti bolјe mjesto za živlјenje.

„Drago mi je da  su ovdje prijatelјi  iz brojnih opština RS koji nam daju podršku za sve što smo uradili i što radimo, a vladika Fotije nam je uvijek davao duhovnu podršku. Sa ovim mladim Kabinetom siguran sam da u ovih pet godina rada postoje ozbilјni pomaci na području opštine Šamac u svakoj sferi. Do sledećeg Svetog Dimitrija tri mjesne zajednice će dobiti vodovodnu mrežu koju ćemo uraditi vlastitim sredstvima opštine Šamac uz učešće građana, a ne kreditnim sredstima i još mnogo toga“, kaže Milićević dodajući da očekuje pomak u svakom pogledu.

Milićević je sa slave Mitrovdana poslao poruku građanima Šamca i cijele RS da je u vremenu u kojem živimo svim stanovnicima RS i Šamca potrebna bratska sloga, jedinstvo i mir, te da je to ono što je neophodno srpskom narodu širom RS.

Nije učitano

Predsjednik Boračke organizacije Šamac Radovan Zoranović istakao je da su srećni što proslavlјaju svoju krsnu slavu i nadaju se da će i buduće generacije poslije njih nastaviti da ih obilјežavaju.

„Boračkoj populaciji u narednom periodu treba posvetiti dodatnu pažnju i dovesti borce da ne budu u poziciji socijalnih slučajeva“, kaže Zoranović.

U kulturno zabavnom programu posvećenom Mitrovdanu duhovne pjesme otpjevala je mlada Anđela Paležnica uz gitaru Jovana Živkovića.

Svetlana Pavlović/GlasRegije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *