NOVI SLUČAJEVI KORONA VIRUSA U SRPSKOJ: Od testiranih 403 uzorka, 38 pozitivno - Glas Regije

NOVI SLUČAJEVI KORONA VIRUSA U SRPSKOJ: Od testiranih 403 uzorka, 38 pozitivno

Nije učitano

Foto: Pixabay.com

U protekla 24 časa u Srpskoj su testirana 403 uzorka na korona virus, a potvrđeno 38 slučajeva zaraze, potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

U Srpskoj je korona virusom ukupno zaraženo 200 ljudi.

– Od novoregistrovanih slučajeva zaraze, 29 osoba je iz Banjaluke,  po dvije iz Laktaša i Kneževa, te po jedna iz Gradiške, Teslića, Prnjavora i Kotor Varoša. Ovdje je uračunata i osoba koja je juče preminula od posljedica korona virusa. U UKC je hospitalizovano devet ljudi, a ostali nemaju simptoma i njihovo stanje se prati – kaže Šeranić.

Dodaje da je među novozaraženim 20 žena i 18 muškaraca, uglavnom srednje životne dobi.

– Međutim, među njima ima i osoba mlađe životne dobi, te 12 ljudi starije životne dobi. Uglavnom se radi o porodičnim klasterima, pa izdvajamo kontakte u izolaciju i uzimamo nalaze – kaže Šeranić.

Prema njegovim riječima, na graničnim prelazima testirano je 116 osoba, i svi su negativni.

U UKC su na odjelu  32 osobe, a jedna osoba se liječi u Bolnici u Doboju.– Na respiratoru su četiri osobe.  U izolaciji je 16 osoba za koje se čeka potvrda, a na pulmologiji je smješteno 12 osoba koje imaju lakšu kliničku sliku. Dakle, na liječenju imamo ukupno 65 osoba – ističe Šeranić.

Prema njegovim riječima, a s obzirom na potvrđen slučaj kod ljekara iz UKC, urađeni su nalazi njegovih kolega i pacijenata.

– Tu imamo potvrdu da su dva zdravstvena radnika iz UKC pozitivni. Riječ je o jednoj doktorici i jednoj se sestri – dodaje Šeranić.

Na graničnom prelazu u Gradiški nalazi se 80 lica, u Šamcu 13, u Brodu 69 lica, a juče je u funkciju stavljen i karantin na Rači.

Pod zdravstvenim nadzorom u RS se nalazi 16.050, a iz nadzora je izašla 2.881 osoba.

Ministar je apelova na građane koji su smješteni u Studentskom domu u Banjaluci, da budu strpljivi.

– Molimo ljude za razumijevanje. Trebalo je vremena da se sobe zagriju. Morali smo sprovesti i dezinfekciju, a trebalo je i sve prozračiti. Situacija se popravlja i uslovi će biti kakvi su bili i za studente – naglasio je Šeranić i podsjetio da su u Brodu i Rači šatorski karantini, u sklopu kojih postoje kontejneri za obavljanje higijenskih potreba.

(IZVOR: Srpskainfo)

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *