Nedićeva upozorava da je obrazovanje u nikad gorem stanju "Kada ste u cipelama prosvjetara, vidi se da ništa ne funkcioniše" - Glas Regije

Nedićeva upozorava da je obrazovanje u nikad gorem stanju „Kada ste u cipelama prosvjetara, vidi se da ništa ne funkcioniše“

Nije učitano

Članica Glavnog odbora i predsjednica Savjeta za obrazovanje PDP Olivera Nedić, kaže da je obrazovanje u Republici Srpskoj u nikad gorem stanju.

Odgovorno tvrdim da je obrazovanje u nikad gorem stanju i da od raznih pompeznih najava ministarke prosvjete i kulture Natalije Trivić nije bilo ništa. Situacija je takva da danas počinje nova školska godina, a nastavnici još čekaju dnevnike, odjeljenske knjige još nisu na stolovima nastavnika, što ih mnogo usporava i dovodi do pritiska da se tokom školske godine bave administrativnim radom, umjesto da su usmjereni na pružanje znanja – rekla je Olivera Nedić.

Nedićeva kaže da je to situacija sa kojom se prosvjetni radnici suočavaju svake godine.

– Stvara se privid da sve besprjekorno funkcioniše, ali kada ste u cipelama prosvjetara vidi se da ništa ne funkcioniše i da niti jedan odgovor na potrebe sa terena do sada nije pružen. Ministarka je takođe najavila elektronske udžbenike, digitalizaciju, savremen pristup kompentencijama i učenika i nastavnika, ali je stanje takvo kao da vam neko najavi automobil luksuzne kategorije, sa punom pripadajućom opremom, a onda isporuče automobil koji nema volan, kočnice, ni ključeve – ističe Nedićeva.

Ona kaže da se se pravi razlika i ne pruža podjednako nastavnicima i učenicima u zabačenim krajevima, koliko npr. u Banjaluci.

– Nastavnici su prepušteni sami sebi i eventualno entuzijazmu rukovodilaca škola u kojim rade- kaže Nedićeva.

Nedićeva ističe da je prošle godine dignuta čitava pompa oko PISA testiranja, za šta je srpski član Predsjedništva BiH, potpuno nepozvan da se miješa u to, iskoristio i institut posebne sjednice NSRS, onemogućavajući obrazovni sistem da ozmjeri svoje stanje i da kasnije vidimo koliko je vlast učinila da se stanje u obrazovanju popravi.

– Istina je da se godinama ništa nije uradilo u sferi obrazovanja i da bi rezultati testiranja funkcionalnog znanja našeg učenika bili još gori, a to isključivo zavisi od ulaganja u obrazovanje – kaže Nedićeva.

Ističe da je nastavnicima ukinut regres, topli obrok, a da pri tome ulažu i sopstvene resurse tokom onlajn nastave.

– Takođe, sve je učinjeno da se obesmisli stručno usavršavanje kadra, nego je važnije i više se vrednuje da li nastavnik donio operativne planove i pripreme, a ishodi učenja su apsolutno nevažni. Ova struktura vlasti je osmislila mehanizam kako da kontroliše masu prosvjetnih radnika, ukidajući mogućnost ugovora na neodređeno nakon dvije godine provedenih na jednom mjestu, čime se manipuliše ogromnim brojem radnih mjesta i stvara se privid da imamo zaposlenih, a zapravo rukovodioci iz podobnih struktura podjele na 4 ili 5 radnih mjesta – ističe predsjednica Savjeta za obrazovanje PDP.

Nedićeva kaže da je, kada su u pitanju rukovodioci ustanova, ključno da donesu određen broj glasova stranci, a nisu bitne njihove menadžerske vještine, te na taj način odlični rukovodioci, koji nisu stranački podobni ostaju u sjeni.

– Konkursi se organizuju isti dan u više škola za isti predmet i nastavnik onda za narednih 20 godina ne može stići do norme koja bi mu obezbijedila kvalitetan život i kvalitetan rad. Školski odbori nemaju nikakvu ulogu u izboru rukovodilaca i to je osmišljeno da bi se manipulisalo radnim mjestima i izborima direktora, koje bira isključivo ministrstvo po stranačkom ključu – kaže Nedićeva.

Ona kaže da ne ulazi u struku i preporuke Kriznog štaba, ali da su opravdane primjedbe na redoslijed takvih preporuka.

– Učenici i nastavnici treba da po šest sati nose maske u učionicama, a s druge strane se organizuju partijski skupovi, upravo od strane donosioca odluka koji nakon dva dana najavljuju rigorozne mjere – ističe i kaže da će u novom Programu obnove PDP, koji će biti predstavljen na Programskom saboru, jedan značajan dio biti posvećen obrazovanju.

(IZVOR: Srpskainfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *