NAJGORE U TESLIĆU: Kakvo je stanje u "Šumama RS" - Glas Regije

NAJGORE U TESLIĆU: Kakvo je stanje u „Šumama RS“

Nije učitano

Foto: Pixabay.com

Javno preduzeće “Šume RS” prošle godine ostvarilo je beznačajnu dobit od svega 174.089 KM, što je gotovo 29 puta manji profit od planiranog. Ubjedljivo najlošiji rezultat imalo je ŠG “Borja” Teslić, piše SrpskaInfo.

U“Šumama RS” su nam rekli da je 21 organizacioni dio poslovao sa ukupnom dobiti od oko 5,5 miliona KM, dok je ukupan neto gubitak preostalih deset dijelova oko 5,3 mliona KM.

– Planirana dobit “Šuma RS” bila je pet miliona KM, a ostvarena je mala vrijednost. Osnovni uzrok negativnog poslovanja je neostvareni fizički plan proizvodnje i realizacije šumskih drvnih sortimenata (šds). Većina gubitaša je ostvarila fizički obim proizvodnje od 70 do 90 odsto u odnosu na plan što, uzimajući u obzir prateće i fiksne troškove u poslovanju takvih subjekata, nije dovoljno za pozitivan rezultat – tvrdi za Srpskainfo Goran Zubić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Analiza

Razlozi za neostvarenje fizičkog obima proizvodnje su, kako kaže, višestruki, počev od nedostatka kvalitetnih firmi koji vrše uslužne djelatnosti u sječi i izvozu šds, otežanog rada usljed pandemije korona virusa, zastoja u prodaji šds, ali i lošeg rukovođenja i organizacije rada u pojedinim organizacionim dijelovima.

– Nadzorni odbor JPŠ i Ministarstvo su zatražili od uprave JP “Šume RS” da sačini detaljnu analizu poslovanja svih organizacionih dijelova, s posebnim akcentom na gubitaše kako bi se utvrdili objektivni i subjektivni razlozi lošeg ili negativnog poslovanja. Isto tako, zatraženo je da se protiv neodgovornih rukovodilaca pokrene disciplinska odgovornost, ukoliko se utvrdi da je poslovanje sa gubitkom nastalo zbog lošeg rukovođenja – kaže Zubić.

Kada je u pitanju najveći gubitaš, ŠG “Borja” – oko 1,5 miliona KM, zaista se sve više stiče utisak da tim gazdinstvom ne upravlja zvanični sistem već lokalni moćnici pod čijom palicom je bila pljačka šume koju istražuje MUP RS.

Slaviša Opačić, koji je imenovan za vršioca dužnosti direktora ovog ŠG polovinom decembra prošle godine, otišao je u februaru na vlastitu inicijativu.

– Nisam imao snage da to gore riješim kako smo planirali i tražio sam razrješenje – razočaran je Opačić.

Bogato područje

Dodaje da nije imamo kompletnu podršku za sređivanje situacije, koja nije nimalo zavidna.

– To je komplikovana situacija. Jednostavno nisam imao snage da to iznesem na način na koji sam planirao i na način na koji je to jedino moguće – kaže Opačić.

Navodi da je najveći problem to što su izvođači radova napustili Teslić i nema ko da radi.

– Njihova sudbina vrlo je teška i neizvjesna. Plate ne mogu da isplate iz vlastitih sredstava, već uprava “Šuma” obezbjeđuje novac. Taj kraj je izuzetno bogat područjem. Imaju etat oko 105.000 kubnih metara na godišnjem nivou. Imaju oko 200 radnika, oko 45 inženjera šumarstva. Jedno bogato gazdinstvo sa tradicijom. Ali, u te ljude se uvukao neki strah, ne znam više od čega i koga. Imao sam problema da imenujem šefove i upravnike, nisu htjeli iz straha. Šteta i grehota. Moglo se sve riješiti. Žao mi je, ali ne mogu da rušim neke svoje principe i principe svojih kolega – poručuje Opačić.

Podmetanje

Dušan Marković, predsjednik Sindikata u ovom ŠG i u JP “Šume RS”, kaže da je stekao utisak da je prethodni rukovodilac imao iskrene namjere da poslovanje uvede u zakonske okvire.

– Moćnicima i izvođačma to nije odgovaralo. Smetao im je i tražili su priliku da mu podmetnu neke nečasne radnje. Izrežirali su mu nešto oko tendera – tvrdi Marković.

Kaže da je 50-ak inženjera “sklonjeno u kancelarije da ne gledaju zlo”, a da je ŠG “Borja” u zaista teškoj situaciji.

Januarsku platu, dodaje Marković, u ovom gazdinstvu očekuju ove sedmice, napominjući da su takav dogovor sklopili sa upravom “Šuma RS”.

Šumarska kuća na gubitku

Među gubitašima koji posluje u okviru “Šuma RS” nalazi se i Šumarska kuća “Ognjište”. Imali su neto gubitak od 30.939 KM. Riječ je o pansionu na Jahorini koji se nalazi svega 80 metara od najduže ski staze. Vjerovatno su jedini na ovoj planini koji su poslovali s gubitkom, jer je OC Jahorina prethodnu sezonu poslovao najbolje do sada, jer je posećenost bila rekordna.

Preostali gubitaši su ŠG “Doboj” – 924.503 KM, Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju Doboj – 865.690 KM, ŠG “Vrbanja” Kotor Varoš – 832.216 KM, ŠG “Zelengora” Kalinovik – 382.792 KM, ŠG “Drina” Srebrenica – 369.261 KM, ŠG “Milići” – 167.646 KM, Centar za gazdovanje kršom Trebinje – 140.207 KM i ŠG “Majevica” Lopare 100.198 KM.

(IZVOR: SrpskaInfo)

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *