Načelnik Teslića u posjeti opštini Šamac - Glas Regije

Načelnik Teslića u posjeti opštini Šamac

Nije učitano

Načelnik opštine Teslić, Milan Miličević, posjetio je danas opštinu Šamac i razgovarao s načelnikom Đorđem Milićevićem.Načelnik Milan Miličević je istakao da je jedna od današnjih tema bila i aktuelna situacija oko pandemije virusa korona i mjera koje donose lokalni krizni štabovi.

„Ono što je zajednički zaključak je da je velika odgovornost prebačena na lokalne štabove da se restriktivnije mjere donose na lokalnim nivoima, ovisno od epidemiološke situacije. Mjere moraju biti koordinisane i ujednačene i u lokalnim zajednicama i u entitetima i bazirane na jasnim kriterijumima koji očigledno ne postoje. Samo ako postoje jedinstveni kriterijumi to ima smisla jer ćemo onda imati efikasnu borbu protiv pandemije. Veliki problem je nedovoljan broj vakcina, jer vakcine u lokalne domove zdravlja stižu na njihove zahtjeve, međutim potrebe su mnogo veće od onog broja koji dođe u domove zdravlja i ako ovim tempom budemo vakcinisali stanovništvo, nećemo postići nikakav bitan rezultat do kraja ove godine, te procenat vakcinisanih neće moći uticati na postizanje kolektivnog imuniteta“ – rekao je načelnik Teslića.

Zajednički problem dvije opštine je odnos Vlade Republike Srpske i resornih ministarstava prema lokalnim zajednicama u kojima su načelnici iz druge političke strukture.

„To je problem koji ne treba da postoji jer kada se završe izbori načelnici su dužni da vode svoje opštine domaćinski i da budu na usluzi svojim građanima, međutim ne možete dobiti bilo koji ozbiljniji projekat preko resornih ministarstva, ako ste recimo načelnik iz Srpske demokratske stranke. To je nešto što je ,nažalost, istina. Nema niko pravo da kažnjava stanovnika neke opštine zato što načelnik ne pripada ovoj ili onoj političkoj opciji. Mi tražimo samo da budemo ravnopravno tretirani u podjeli projekata i sredstava koji se dodjeljuju od ministarstava Vlade RS i mi ćemo na tome zaista istrajati. To je naša zajednička obaveza prema onima koji su nas birali“ – istakao je načelnik Teslića.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević izazio je zadovoljstvo posjetom načelnika opštine Teslić Milana Miličevića i istakao je da je danas bilo mnogo tema o kojima su razgovarali, a da je jedna od ključnih bila tema saradnja ove dvije opštine.

„Poboljšanje poslovnog okruženja u opštini Šamac imajući u vidu uspješna iskustva koja ima opština Teslić u smislu dobijanja BFC sertifikata je jedna od tema kojom ćemo se baviti u narednim mjesecima u čemu apsolutno očekujem podršku opštine Teslić. Oni će formirati jedan tim ljudi koji će zajedno sa našim predstavnicima Odjeljenja za privredu i Odjeljenja za društvene djelatnosti voditi računa da krenemo u realizaciju, odnosno da apliciramo za taj projekat“ – rekao je načelnik Šamca.

On je dodao da je jedna od tema razgovora bila predstojeća Skupština Saveza opština i gradova Republike Srpske u smislu brojnih problema između aktuelnih načelnika i aktuelnih skupštinskih većina.

„Zajedničkog smo mišljenja da Zakon o lokalnoj samoupravi treba nadograđivati, ali da se pri tome ne oduzimaju nadležnosti načelnicima i gradonačelnicima. Mi u sadašnjem Zakonu imamo rješenje koje treba dopuniti, a tiče se situacije da u slučaju neuspjelog opoziva načelnika odnosno gradonačelnika treba dodati klauzulu u kojoj treba da stoji da se u tom slučaju automatski raspuštaju skupštine. Tako možemo imati s jedne strane odgovornost ne samo gradonačelnika ili načelnika, nego da s druge strane kroz poboljšanje Zakona o lokalnoj samoupravi uvedemo i odgovornost skupštine opštine i odbornika.Time bi se otkočio problem nefunkcionisanja lokalnih samouprava. Ni u kojem slučaju nismo zagovornici ideje da onim ljudima koji su u lokalnoj zajednici dobili najveću podršku budu umanjena ovlaštenja“ – naglasio je načelnik opštine Šamac.

On je takođe istakao značajniju potrebu podrške Vlade Republike Srpske lokalnim zajednicama u kojima načelnici nisu izabrani po volji aktuelne Vlade, te da očekuje i širu podršku načelnika i gradonačelnika u Republici Srpskoj po ovom pitanju i da oni budu uvažavani od strane Vlade kada je riječ o krupnim infrastrukturnim projektima, što je prema Milićeviću do sada bio vrlo netransparentan proces kada su u pitanju javni pozivi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.