Na Ozrenu otkriven spomen-kip Spomenku Gostiću (FOTO) - Glas Regije

Na Ozrenu otkriven spomen-kip Spomenku Gostiću (FOTO)

Nije učitano

Kod manastira na Ozrenu u Petrovu danas je otkriven spomenik najmlađem odlikovanom vojniku Vojske Republike Srpske Spomenku Gostiću, koji je poginuo na Ozrenu.

Spomenik najmlađem borcu VRS otkrio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, nakon čega je izvršen obred osvještanja izvršio episkop zvorničko-tuzlanski Fotije sa sveštenstvom SPC-a.

Nije učitano

„Čast mi je bila prisustvovati danas molitvi, otkrivanju i osveštanju spomen-kipa kod manastira Ozren u Petrovu, posvećenom najmlađem odlikovanom borcu Vojske Republike Srpske“, kazao je Stanivuković i podsjetio da je Spomenko Gostić imao samo 15 godina,

„Spomenko je bez razmišljanja prekinuo svoje djetinjstvo i stao na prve linije odbrane svoje otadžbine, te u njene temelje ugradio ono najvrijednije – život. Ovaj spomenik treba da bude opomena novim generacijama o tome šta znači sloboda i koliko smo je skupo platili. Hvala Miletu Saviću koji godinama Spomenka čuva od zaborava kroz film i knjigu, ali i na prilici da zajedno sa prijateljem Milošem Stanišićem podržim i učestvujem u inicijativu da ovaj mladi heroj, upravo na svom Ozrenu, dobije spomen-kip. Spomenkova priča je i priča mog strica, ali i na hiljade drugih poginulih boraca za odbranu Republike Srpske. Neka im je vječna slava i hvala“, kazao je Stanivuković.

Spomenko Gostić je najmlađi odlikovani borac Vojske Republike Srpske koji je stradao 20. marta 1993 godine. Odlikovan je Medaljom zasluga za narod.

Stanivuković je rekao da će inicirati da jedna ulica u Banjaluci nosi ime ovog junaka.

(IZVOR: RTV BN)

1 komentar na “Na Ozrenu otkriven spomen-kip Spomenku Gostiću (FOTO)

  1. Zalosno sto danasnja vlast samo zbog svoga interesa slika se kraj kipova i spomenika nasih dragih palih boraca. Sta imaju majke koje nemaju sina, sta imaju djeca koji nemaju oca, ili supruge koje nemaju muza. Znam sta ce te reci za supruge. Ali moja majka je ostala skroz mlada bez muza, nas kcerke iskolovola na motici i tudjim njivama. Nit smo imale sretno djetinstvo nit imamo sad sta. Doce vrijeme necu smjeti spomenuti gdje mi je otac. Nego da bi zaradla komad kruha morat cu u drugu zemlju, sad kad sam ja majci potrebna. I sestre se muce da zarade komad kruha. Eto kolko vlast cijene porodice koji su ostali bez svojih najmilijih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *