MOST JE OTVOREN, PRELAZ BEZBJEDAN: Mještani sela Osredak i opština Stanari zajedno riješili problem koji ih muči od 2014. (FOTO) - Glas Regije

MOST JE OTVOREN, PRELAZ BEZBJEDAN: Mještani sela Osredak i opština Stanari zajedno riješili problem koji ih muči od 2014. (FOTO)

Nije učitano

Skoro cijelu deceniju mještani sela Osredak u opštini Stanari bili su izolovni od ostatka svijeta, pogotovo s proljeća, kad Mala Ukrina nabuja i pretvori se u veliku, opasnu rijeku. Od danas njihovim mukama i strahovima je kraj.

Osredak je dobio novi, čvrst i bezbjedan most, koji ovo selo povezuje sa sjedištem opštine, ali i sa magistralom. Tako je ovo selo povezano i sa Pnjavorom i Teslićem.

Radojica Ćelić, načelnik opštine Stanari, rekao je da je most temeljno rekonstruisan na zahtjev građana ovog kraja, a da je iz lokalnog budžeta za izgradnju mosta izdvojeno 180.000 KM.

– Nek vam je sa srećom i nek’ vas ovaj most služi još dugo godina. Opština Stanari je uvijek uz svoj narod i potrudićemo se da u ovom i drugim selima uradimo još mnogo toga, kako bi obezbjedili bolji život mještanima – rekao je Ćelić na maloj svečanosti povodom otvaranja mosta.

Nije učitano

On je mještanima Osredka obećao da će uskoro biti završeni radovi na uređenju i proširenju seoskog groblja, te da će do kraja godine Osredak biti povezan na novi vodovod, koji se upravo gradi.

Gotovo cijelo selo se danas okupilo na novom mostu. Kažu, stari most im je i ranije zadavao muke, ali tokom poplave 2014. godine, on je totalno devastiran i više nije bio bezbjedan za prelazak preko rijeke.

Nije učitano

Jadranka Subotić 12 godina živi u selu Osredak, i kaže, sve to vrijeme je za nju prelazak automobilom preko Male Ukrine bio veliki rizik.

– Svaki put kad krenem preko mosta mislim hoću li živa preći, ili ću pasti u rijeku. Ali, nismo imali puno izbora, ako hoćeš iz sela, moraš preko mosta – kaže Jadranka.

Sretna je što je taj problem riješen i nada se da će uskoro biti popravljen i seoski put, a kad se to desi, onda će i mladi ostajati u selu, u kojem se može lijepo živjeti od poljoprivrede.

Nije učitano

Dalibor Đekić, predsjednik Mjesne zajednice Osredak, kaže da Jadranka nije bila jedina i da je most bio u očajnom stanju, pogotovo kad poplava nanese balvane.

– Nije bilo bezbjedno za saobraćaj, ali ljudi su prelazili, na svoju ruku i na svoju odgovornost. Sreća pa niko nije poginuo – rekao je Đekić i zahvalio se opštini, jer bez novca iz budžeta mještani ne bi mogli da riješe ovaj problem.

Milan Mikšić (73) je rođen u Osredku, a pošto ima lijepih godina puno toga je zapamtio. Još se živo sjeća gradnje starog mosta davne 1986. godine.

– Tada sam bio u građevinskom odboru, radio sam na akciji, da izgradimo most. Sada više ne mogu u akciju, stigle godine, ali dobro znam šta znači most i zahvalan sam opštini što nam je pomogla da riješimo ovaj problem – kažeMilan.

I njegov komšija Mile Pančić pamti gradnju starog mosta, ali dobro pamti i nesretnu 2014. kad je taj most, narušen poplavom, “skroz propao i potonuo”. Od tada su mještani Osredska, kaže Mile, molili lokalnu vlast da nešto uradi, ali dugo njihove molbe niko nije htio da čuje.

– Još dok su Stanari bili dio opštine Doboj, slali smo molbe Obrenu Petroviću, nikad nam nije ni odgovorio. Tek sad, otkako su u Stanarima na vlasti Radojica Ćelić i njegovi koalicioni partneri, vidim da se ide naprijed i da se imamo čemu nadati – kaže Mile.

Nije učitano

A mlađi mještani iskoristili su ovu svečanu priliku da prijatelje iz svih okolnih opština i sela pozovu u Osredak, na tradicionalni Duhovski turnir, koji će se održati 3. i 4. juna.

Sad je, vele lako doći i u Osredak i u susjedno selo Ljeb: ima most, putevi su povezani, a domaćini radi gostima.

RADOVI U SVIM SELIMA OPŠTINE STANARI
Predsjednik Skupštine opštine Stanari, Denis Stevanović, istakao je da je novac za rekonstrukciju mosta u Osredku obezbijeđen kroz budžet opštine i plan kapitalnih investicija, ali da ni druge mjesne zajedniceneće biti zaboravljene.
-U svakoj mjesnoj zajednici gradićemo ono što je mještanima najbitnije, bilo da je to ovdovod, put, ili neki drugi infrastrukturni projekat – rekoa je Stevanović.
I načelnik opštine Radojica Ćelić je istakako da je napredak svih sela na području Stanara prioritet za lokalnu vlast.

IZVOR: Srpskainfo

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *