Molitveni pomen za poginule borce u Trnjaku - Glas Regije

Molitveni pomen za poginule borce u Trnjaku

Nije učitano

U Trnjaku opština Odžak, FBiH u novoizgrađenoj Spomen crkvi posvećenoj Svetom Pavlu služen je molitveni pomen za 601 poginula u Drugom Svjetskom ratu i četiri borca u otadžbinskom ratu iz Trnjaka uz prisustvo mještana i gostiju.

Član organizacionog odbora i autor knjige Trnjak Savo Vujučić kaže da je ovo četvrti tradicionalni susret koji okuplja mještane i dajasporu ovog mjesta.

Vujičić kaže da je dužnost svih da se sjećaju svojih predaka i žrtava koje su dali da bi mi danas živjeli u slobodnoj državi.

On dodaje da je za novosagrađenenuSpomen crkvu do sada utrošeno 60.000 KM ne brojeći brojne dobrovoljne akcije mještana.

„Trenutno se vrši oslikavanje u crkvi zašta je utrošeno 10.000 KM, a da se potpuno završi potrebno je još 15.000 KM“, kaže Vujčić.

On je napomenuo da oslikavanje u crkvi obavlja mladi ikonopisac Boris Zaviša.

Crkva je veličine 7 x 9 , počela gradnja u novembru 2017. godine na mjesnom groblju u Trnjaku FBiH
.
On podsjeća da je inicijator za izgradnju crkve bio Savjet Mjesne zajednice Trnjak koji je i formirao građevinski odbor.

Za crkvu je osvještano zvono 2019 godine koje je donirao Mirko Savić porijeklom iz ovog mjesta, a koji živi i radi u Austriji, a zvono je osvještano u Crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija u Šamcu,

Vujčić kaže da su izgradnju crkve pomogli opština Šamac, te mještani Trnjaka i Donje Dubice koji žive u dijaspori, ali i okolnih opština, te donatori sva tri naroda sa ovog područja.

On je dodao da nekadašnji stanovnici Trnjaka jednom godišnje organizuju okupljanje i nekoliko neformalnih susreta, a da će se ubuduće okupljati oko kapele.

U Trnjaku se dosada vratilo 10 domaćinstava, a prije otadžbinskog rata živjelo je 82 domaćinstva.

Molitvenom pomenu pored mještana i dijaspore prisustvovali su i predstavnici opštie Šamac načelnik Službe za društvene djelatnosti Mišo Derveni.

Svetlana Pavlović/GlasRegije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *