Mobilne telefone punite svaki dan, a ovo su stvari kod kojih najčešće griješite - Glas Regije

Mobilne telefone punite svaki dan, a ovo su stvari kod kojih najčešće griješite

Nije učitano

Foto: Pixabay

Punjenje baterija telefona je svakodnevna aktivnost o kojoj internetom kruže raznovrsne informacije. Neke od njih su istinite, neke su potpuno proizvoljne, pa korisnicu lako mogu da se nađu u zabludi.

Objašnjenje ovih pet najčešćih mitova o punjenju baterija telefona će vam pomoći da se lakše snađete među svim tim savjetima.

Punjenje preko noći

U istoriji pametnih telefona zaista je postojao period kada nije bilo pametno ostaviti uređaj da se puni tokom noći, pošto je to moglo da skrati životni vijek baterije. Tehnologija je u međuvremenu napredovala, pa su i baterije postale bezbjednije. Većina današnjih pametnih telefona može da prepozna kada je baterija puna i da prekinuti dotok električne energije. Ipak, da biste izbjegli mogućnost pregrijavanja uređaja tokom noćnog punjenja ostavite ga na hladnoj površini i izvadite ga iz futrole ili skinite masku.

Ispraznite bateriju do kraja prije punjenja

Ova tvrdnja veoma dugo opstaje i potencijalno je štetna. Potpuno pražnjenje baterije pametnog telefona može da je učiniti nestabilnom i da joj skrati radni vijek. Zato je bolje držati je napunjenu između 50 i 80 odsto kapaciteta, odnosno dopunjavati je tokom dana kada se za tim ukaže potreba.

Svejedno je koji punjač koristite

To je djelimično tačno. I jeftiniji punjači će napuniti bateriju telefona kao i oni skuplji. Pitanje je samo da li su podjednako bezbjedni i da li mogu da izazovu oštećenje uređaja? Po pravilu, najbolje je koristiti originalni punjač, pa one druge koristite ako baš morate, i trudite se da izbjegavate najjeftinije modele, prenosi Tportal.

Da li treba isključivati telefon?

Možda to nije naročito praktično, ali je povremeno dobro potpuno isključiti pametni telefon, jer to pomaže održavanju baterije u dobrom stanju. Za većinu uređaja na tržištu, potpuno isključivanje jednom nedjeljno bi trebalo da bude dovoljno.

Ne koristite telefon dok ga punite

Ako koristite originalni punjač ili odgovarajuću zamjenu možete bezbrižno da koristiti telefon i dok ga punite. Sa neprovjerenim jeftinijim punjačima rizikujete preopterećenje i moguće eksplodiranje baterije ili električni šok. Ipak, najbitniji razlog zbog koga ne bi trebalo da “čačkate” po telefonu dok ga punite je to što tako – usporavate punjenje. U suprotnom, prepreka za korišćenje nema, prenosi Telegraf.

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.