Krompir nikad skuplji, a nikad ga manje nije bilo - Glas Regije

Krompir nikad skuplji, a nikad ga manje nije bilo

Nije učitano

Foto: Pixabay.com

Cijena jedne vreće krompira prošle godine iznosila je 3 marke, a ove godine 10KM. Cijena je naglo skočila, suša je uništila poljane krompira, a procjenjuje se da konzumnog krompira na tržištu ima samo još nekoliko mjeseci.

„Ove godine skup krompir, ima ga, nema puno, zato mu je cijena jaka. Cijene se kreću od marku i po koliko je domaći – banjalučki, hercegovački je 1,80. Prošle godine za onaj džak plaćali smo 3 marke, a sad je 10 maraka džak“, kaže Olenija Trifković, prodavac na pijaci.

I najpoznatijeg rogatičkog krompira neće biti na tržištu kao do sada.

„Činjenica da je ovo godine manjak krompira na tržištu najbolje govori to što je veleprodajna cijena dostigla cijenu 3 puta veću od prošle godine“, tvrdi Novo Motika iz Udruzenja proizvođača krompira iz Borika kod Rogatice.

Uzrok loše godine su kiše koje na polja zasađenog krompira nisu pale 150 dana, a temperature su prelazile i 40 stepeni.

Agronom Gorana Kojić kaže da ova godina ne ide na ruku poljoprivrednim proizvođačima. „Suša je učinila svoje, napravila je velike probleme“.

S tim se slaže i Mujo Bogaljević iz PZ „Agrofarmer“, te ističe da cijjela BiH ima problem sa konzumnim krompirom, tu je došlo do drastičnih smanjenja proizvodnje, ove godine su raspolovljeni prinosi na svim parcelama“.

S problemima se bori i Mladen Lazić, koji još nije izvadio krompir iz zemlje, a kako kaže, nema ni želju, jer je krompira malo, a veličinom više podsjeća na orah, nego na krompir. Lazić, a i njegove mašine čekaju na prvi kišu za vađenje.

„Bez obzira na to što su to kombajni savremeni ne mogu da vade, velika je prašina, krompir sitan, tako da se ne bi snašli u busenu“, rekao je Lazić.

Proizvođači krompira kažu da su u velikim gubicima, pa je pitanje koliko će njih dogodine ponovo zasijati svoje njive.

(IZVOR: RTV BN)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *