KONAČNA PRESUDA MLADIĆU: Potvrđena doživotna robija; odbijen niz žalbi Mladića, ali i optužba o genocidu u još šest opština BiH - Glas Regije

KONAČNA PRESUDA MLADIĆU: Potvrđena doživotna robija; odbijen niz žalbi Mladića, ali i optužba o genocidu u još šest opština BiH

Nije učitano

Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu izreklo je danas nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, drugostepenu presudu kojom ga je osudilo na kaznu doživotnog zatvora.

Takođe, potvrđeno je da nije bilo genocidne namjere u šest opština u BiH Prijedor, Sanski Most, Ključ, Kotor Varoš, Foča i Vlasenica 1992. godine.

Mladić je osuđen na doživotnu robiju po 10 od 11 tačaka optužnice. To su sljedeće tačke:

– za genocid u Srebrenici,

– za zločin protiv čovječnosti,

– za istrebljenje i zločin protiv civilnog stanovništva,

– zbog ubistava i zločin protiv civilnog stanovništva,

– zbog ubistava i kršenja zakona i običaja ratovanja,

– zbog deportacija i zločin protiv civilnog stanovništva,

– zbog nehumanog premještanja i zločina protiv civilnog stanovništva,

– zbog terorisanja, kršenja zakona i običaja ratovanja,

– zbog protivpravnnih napada na civile i kršenje zakona i običaja ratovanja i

– zbog uzimanja talaca – osoblja UN i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Drugostepena presuda izrečena je nakon što je razmotrena žalba na prvostepenu, kojom ga je 2017. godine Haški tribunal osudio na kaznu doživotnog zatvora za ratne zločine u BiH od 1991. do 1995. godine.

Povodom Mladićeve žalbe da je sud u prvostepenoj presudi načinio više grešaka kada je zaključio da je udruženi zločinački poduhvat postojao, zaključeno je da Mladić nije pokazao da je prvostepeno Vijeće pogriješilo, uz suprotno mišljenje sudije Nijambe.

Dodali su da prvostepeno Vijeće nije pogriješilo ni prilikom ocjenjivanja dokaza za koje on tvrdi da su oslobađajući.

Povodom žalbe Mladića zbog prava na pravično suđenje, predsjedavajuća Žalbenog veća je rekla da je veće, uz suprotno mišljenje jednog sudije, odbilo osnove žalbe.

Kada je riječ o udruženom zločinačkom poduhvatu u vezi sa Sarajevom i kapmanjom snajperskog delovanja i granatiranja. Pretresno vijeće je utvrdio, uz suprotno mišljenje sudije Nijambe, da je Mladić dijelio namjeru da radi na postizanju zajedničkog cilja u vezi sa Sarajevom i da je tome doprineo.

Povodom osporavanja nekih aspekata presude, Žalbeno vijeće je konstatovalo da Mladić nije pokazao da je pretresno vijeće pogriješilo.

Zaključeno je i da su genocid, istrebljenje i ubistvo postali dodatna sredstva sa ostvarenje UZP u vezi sa Srebrenicom. Presuđeno je da je Mladić dijelio namjeru da se ostvari zajendički cilj u vezi UZP.

Žalbeno vijeće uz suprotno mišljenje sudije Nijambe, smatra da je neuvjerljivo da je Mladić djelovao da se civili premjeste iz humanitarnih razloga.

General Mladić pojavio se na izricanju konačne presude.

General je uhapšen u Srbiji i izručen Hagu 2011. godine.

Mladić će doživotnu robiju u početku služiti u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu dok haški sud ne donese odluku u kojem zatvoru će nastaviti služenje kazne.

(IZVOR: Srpskainfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *