Ko su budući delegati u Vijeću naroda Republike Srpske - Glas Regije

Ko su budući delegati u Vijeću naroda Republike Srpske

Nije učitano

Narodna skupština Republike Srpske izabrala je 28 delegata koji će činiti Vijeće naroda RS, a među njima je dosta poznatih imena, tačnije onih koji su u prethodnom sazivu NS RS bili poslanici.

Podsjetimo, delegatska mjesta u Vijeću naroda raspoređena su tako da Klubu Srba, Hrvata i Bošnjaka pripada po osam mjesta, dok preostala četiri mjesta pripadaju redu Ostalih naroda.

Kada su u pitanju srpski delegati, narodni poslanici iz reda srpskog naroda birali su između 11 ponuđenih listi, a neophodan broj glasova dobilo je osam listi, dok su tri ostale bez svojih predstavnika.

Lista Dražena Vrhovca dobila je devet glasova, a delegat sa ove liste biće Ognjen Žmirić. Isti broj glasova dobila je i lista Srđana Mazalice, a kao delegat u Vijeće naroda ulazi Vojislav Gligić. Devet glasova dobila su je i lista Vukote Govedarice, a na mjesto delegata ide Nikola Kovačević. Četiri liste osvojile su po osam glasova, a to su lista Nenada Stevadnića (delegat Marinko Dragišić), lista Tamare Damjanović (delegat Dragutin Škrebić), lista Nebojše Vukanovića (delegat Marija Topić Nikolić) i lista Socijalističke partije (delegat Živko Marjanac).

Delegatske pozicije za srpski klub zatvara Ljubiša Krunić sa osvojenih sedam glasova na listi PDP-a.

Bez delegata u Vijeću naroda ostali su DEMOS (lista Spomenke Stevanović), DNS i lista Darka Banjca (NPS).

Za Klub Hrvata, takođe je birano osam delegata, a glasali su poslanici iz reda hrvatskog naroda i ad hoc poslanici. Na raspolaganju su imali ukupno devet listi, a svog predstavnika na kraju samo neće imati lista Socijalističke partije.

Osam delegata iz reda Hrvata u Vijeću naroda RS biće Josip Jerković (lista Viktora Jerkovića), Nada Tešanović (lista Anje Ljubojević), Mirko Pandža (lista Andree Gajić), Dragica Kovač (lista Suzane Gašić), Marko Jorgić (lista Miloša Bukejlovića), Mijo Perkunić (lista Željka Zovkića), Mirjana Matanović-Bundalo (lista Diane Čekić) i Delfa Biberović-Šur (lista Marka Dubravca).

Svojih osam delegata izabrali su i narodni poslanici i ad hoc poslanici iz reda Bošnjaka, a najviše glasova osvojila je lista Ramiza Salkića, koji će jedini imati čak tri delegata. To su Adil Osmanović, Alija Tabaković i Dževad Mahmutović. Po jednog delegate osvojilo je preostalih pet listi. Armin Hamzić ulazi kao delegat sa liste Mirsada Duratovića, zatim Igor Bošnjak (lista Denisa Šulića), Srebrenka Golić (lista Alena Šeranića), Aida Prešić (lista Nine Bukejlović i inače majka od Bukejlovićeve) i Amir Hurtić (lista Sevlida Hurtića).

Preostala četiri delegate izabrana su iz reda ostalih naroda, a s obzirom na to da su bile ponuđene četiri liste, svaka je dobila svog delegate. Tako će put Vijeća naroda Republike Srpske Jovana Čarkić sa liste koju je ponudila poslanica Nataša Radulović. Tu su još Danijel Puhalić (lista Željka Radonjića), Slaviša Mrkaja (lista Milovana Bodirogića) i Franc Sošnja (lista Senade Zlokape).

Komentarišući sve liste i kandidate, narodni poslanik Nebojša Vukanović rekao je da je sramno i besmisleno da na listama budu kandidati koji su članovi uže ili šire porodice onih koji su predlagali liste, te da je to dokaz gdje živimo.

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS, rekao je nakon završetka posebnih sjednica da je Skupština zadržala svoju brzinu i operativnost.

„Zadržali smo i ispoštovali sve rokove. Krenuli su zapisnici ka Sarajevu, ka CIK-u“, rekao je Stevandić.

Podsjetimo, Vijeće naroda Republike Srpske vrši zakonodavnu vlast sa Narodnom skupštinom RS, a njegova glavna uloga je zaštita vitalnog nacionalnog interesa bilo kog naroda u Srpskoj.

Drugačije rečeno, svi zakoni i propisi koje izglasa NSRS, a koji se tiču vitalnog nacionalnog interesa bilo kojeg konstitutivnog naroda stupaju na snagu tek kada budu usvojeni i u Vijeću naroda.

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *