DOBOJ: Invaliditet nije prepreka za kreativnost - Glas Regije

DOBOJ: Invaliditet nije prepreka za kreativnost

Nije učitano

Život u kolicima nije prepreka Mirnesi Škiljo (37) i Dragani Milošević (33) da budu kreativne i svojim prstima stvore rukotvorine koje su ponudile Dobojlijama.

Na izložbi koja je održana povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom njih dvije su predstavile svoja pletiva i nakit.

Mirnesa je naučila kako da isplete kape, trake i torbice uz malu pomoć modernih tehnologija.

„Imaju razni klipovi na YouTubu, za početnike, recimo. Trebala mi je vunena trakica, nisam mogla da je nađem i odlučila sam da je sama sebi izradim. Onda sam onako čisto iz dosade, sjedeći kod kuće uzimala vunu i zabavljala se“, priča Mirnesa.

Narukvica je bila prvi komad nakita koji je izradila Dragana, a kasnije su se nizale ogrlice te naušnice.

„Kao dijete sam imala bobice koje sam nizala, pravila i dijelila djeci. Najlakše su narukvice, brzo ide, a lančići teže. Zavisi kakav je materijal, ideja neka, pa bude teže. Najviše volim raditi sa staklenim perlicama“, navela je Dragana.

Za izradu novogodišnjih dekoracija odlučila se Ljiljana Pejičić, koja je sugrađanima predstavila svoje ukrase, ali voli kaže i da plete.

„Koristila sam prirodne materijale, drvo, šišarke, cvijeće sam sušila – sve iz prirode što se može naći. Počela sam sad malo i da pletem pa ću, nadam se, i to savladati. U principu, jedna od druge ćemo razmjenjivati iskustva“, kazala je Ljiljana.

U okviru projekta „Ovdje sam vidljiva i ponosna“, koji se finansira sredstvima švedske organizacije „My right“, Koalicija organizacija osoba s invaliditetom kreirala je evidenciju žena s invaliditetom, a podaci pokazuju da ih je na području Doboja stotinu, ali broj nije konačan.

„Mnogo je osoba s invaliditetom koje žive u ruralnim sredinama, gdje je jednostavno teško doći do njih, onda nisu uključeni u zajednicu iz raznih razloga – što porodičnih, što ekonomskih, što zbog nepristupačnosti. Ali ono što smo uspjeli jeste da okupimo grupu od 12-13 žena, koja je počela cijelu priču oko većeg uključivanja žena s invaliditetom, pa ćemo vidjeti kako će to ići dalje“, izjavila je Jelena Mišić, predsjednica Foruma žena Organizacije osoba s invaliditetom regije Doboj.

IZVOR: Nezavisne

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *