IZVJEŠTAJ PROTIV DERVENĆANINA: Oštetio budžet Srpske za 2,5 miliona KM - Glas Regije

IZVJEŠTAJ PROTIV DERVENĆANINA: Oštetio budžet Srpske za 2,5 miliona KM

Nije učitano

Foto: Glas Regije

Protiv P.Đ. iz Dervente policija je podnijela izvještaj zbog sumnje da je zloupotrebama ovlašćenja u privredi pričinio štetu od skoro 2,5 miliona maraka, rečeno je u PU Doboj, piše SrpskaInfo.

Portparol ove Uprave rekla je da se P.Đ. sumnjiči da je u periodu od 1. maja do 17. jula 2017. godine počinio krivična djela „Zloupotreba ovlašćenja u privredi“ i u periodu od 18.jula 2017. do 31. marta ove godine, počinio krivična djela  „Nezakonito postupanje u privrednom poslovanju“ i „Protivpravno zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogastava i dobara od opšteg značaja“.

– Za P.Đ. postoji osnov sumnje da je kao odgovorno lice jednog privrednog društva iz Dervente, na području Doboja sa zemljišnih parcela u blizini korita rijeke Bosne obavljao privrednu djelatnost iskopa, vađenja i prodaje prirodnog šljunka i pijeska bez potrebnih zakonskih odobrenja pa samim time bez plaćanja odgovarajućih naknada, a u namjeri da tom privrednom društvu pribavi protivpravnu imovinsku korist – pojasnila je portaprol ove uprave Dragana Kerkez.

Dodala je da je izvađeni materijal je deponovao na poljoprivrednom zemljištu na kojem se nalazi postrojenje separacije bez odobrenja, te takvo zemljište koristio u nepoljoprivredne svrhe izbjegavši platiti naknadu za izmjenu namjene zemljišta.

Prirodni šljunak i pijesak je u kontinuitetu prodavao domaćim kupcima u količini od 242.850 kubnih metara čime je ostvarilo protivpravnu imovinsku korist za navedeno privredno društvo u iznosu od 2.329.772 KM bez PDV.

– Takođe suprotno svim zakonskim propisima nije vršio prijavu, obračun i uplatu naknade za korišćenje mineralne sirovine, pa je na taj način pri izvršavanju zakonskih obaveza – plaćanja naknade za mineralne sirovine uskratilo sredstva koja predstavljaju prihod Republike Srpske i Grada Doboja u ukupnom iznosu od 140.967 KM, što predstavlja štetu za budžet Republike Srpske i budžet Grada Doboja, a korist za pomenuto društvo – istakla je Kerkezova.

(IZVOR: SrpskaInfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *