IZ SAVEZA SINDIKATA UPOZORAVAJU: Sve više poslodavaca u Srpskoj vrši pritisak na radnike - Glas Regije

IZ SAVEZA SINDIKATA UPOZORAVAJU: Sve više poslodavaca u Srpskoj vrši pritisak na radnike

Nije učitano

Foto: Pixabay.com

Sve je više poslodavaca koji vrše neviđen pritisak na radnike da potpišu sporazumni raskid ugovora o radu ili zahtjev za neplaćeno odsustvo, poručuju iz Saveza sindikata RS.

Naglašavaju da se takvi poslodavci nezakonito, a u trenutku kada su na snazi vanredna situacija i vrlo izvjesno vanredno stanje, mogu kvalifikovati i kao teška djela koja izazivaju strah i paniku.– Savez sindikata Republike Srpske još jednom zahtjeva od Vlade Republike Srpske i Kriznog štaba da preduzmu sve mjere i aktivnosti u zaštiti prava radnika. Inspektorat RS skoro da nema mogućnosti da kontroliše i sankcioniše nesavjestan rad ovakvih poslodavaca. Inspektori su danonoćno na graničnim prelazima gdje obavljaju teške poslove i zato zahtijevamo od Vlade RS i Kriznog štaba da iznađu mogućnost novog zapošljavanja inspektora ili preraspodjelu rada državnih službenika koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za obavljanje poslova inspektora – navodi se u saopštenju.

Iz Savez sindikata RS zahtijevaju od Vlade Republike Srpske da nijedan oblik najavljene pomoći poslodavcima u vrijeme pandemije virusa korona i proglašenja vanredne situacije ne smije biti dodijeljen nesavjesnim poslodavcima koji su odpustili radnike.

– Pozivamo sve radnike da prijave Savezu sindikata RS svaki oblik kršenje radničkih prava iako nisu članovi sindikata, kako bismo se zajedno borili za svako radno mjesto, zakonito isplaćivanje plata ili naknada radnicima u RS. Srpska mora učiniti sve da sačuva zdravlje radnika, radnička prava i svaki zakonit oblik privredne aktivnosti – poručuju iz ovog saveza.

(IZVOR: Srpskainfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *