GAŠIĆ: Ko bude otpuštao radnike ne može očekivati podršku Vlade - Glas Regije

GAŠIĆ: Ko bude otpuštao radnike ne može očekivati podršku Vlade

Nije učitano

Foto: Vlada RS

Ministarka trgovine i turizma RS, Suzana Gašić, je ponovila da oni koji budu otpuštali radnike ne mogu očekivati podršku Vlade RS u nekoj značajnijoj mjeri.

– Vlada RS čini sve što može da podrži očuvanje radnih mjesta – rekla je Gašićeva i dodala da su u kontaktu sa sindikatima.

– Poslodavci su dužni da radnicima isplaćuju plate po ugovoru, s tim što po zakonu mogu onima koji su na čekanju isplatiti pola plate. Vlada RS će preuzeti obaveze za doprinose i poreze – rekla je Gašićeva. Ona je podvukla da se to odnosi na ljude koji su zaposleni po ugovoru o radu i da se njima mora isplatiti minimum pola plate u neto iznosu.

Gašićeva je dodala da je Vlada danas ograničila maržu za robe široke potrošnje.

– Uredba od 18. marta je izmijenjena, tako da se od danas ograničava procenat marže, pa će trgovci formirati cijene na osnovu marže od 5. marta. Namjera Vlade RS je da svi stanovnici budu snabdjeveni i da se ne stvara panika. Uredbom su predviđene kazne za one koji se ne pridržavaju nove mjere su od 5.000 do 10.000 KM, a izricaće ih republički tržištni inspektori – napominje Gašićeva.

Ministar poljoprivrede RS, Boris Pašalić, rekao je da je jesenas zasijana prosječna površina u RS, ali da se u proljeće očekuje znatno masovnija sjetva. Očekuju 31.000 hektara kukuruza, odnosno da će ukupno 138.000 hektara biti obrađeno.– Počela je distribucija regresiranog dizela – rekao je Pašalić i dodao da je naročito povećano sijanje soje, koja je značajna za pripremu stočne hrane. Očekuje se i sjetva ili sadnja povećanih površina sa povrćem, za šta je obezbijeđeno 2,5 miliona KM.

Na taj način bi 9.000 domaćinstava, koja se ne bave poljoprivredom, dodaje on, dobili pakete sjemena i repromaterijala i zasijali svoje bašte, te obezbijedili svojoj porodici povrće.

Voćarska proizvodnja se očekuje na 14.000 hektara i predviđanja su da će biti stabilna.

– Proizvodnja mesa i mlijeka će biti stabilna, a prehrambena industrija će imati veći obim proizvodnje. U RS se 2020. očekuje biljna poljoprivredna proizvodnja u vrijednosti od 864 miliona, animalna u vrijednosti  898 miliona KM, plus 959 miliona u prehrambenoj industriji, što je ukupno oko 2,7 milijardi KM vrijednosti u poljoprivredi i prehrambenoj industriji – poručio je Pašalić.

On je dodao da će biti obezbijeđena dodatna sredstva za podsticanje što masovnije poljoprivredne proizvodnje.

(IZVOR: SrpskaInfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *