HAOS ZBOG NOVIH UREDBI: Kolone na granicama BiH i Hrvatske deset km zbog propisa - Glas Regije

HAOS ZBOG NOVIH UREDBI: Kolone na granicama BiH i Hrvatske deset km zbog propisa

Nije učitano

Na granicama Bosne i Hercegovine i Hrvatske je nastao haos zbog novih uredbi Hrvatske koje su najavljene u ponedjeljak.

Kolone teretnih vozila sežu i do deset kilometara, javlja sarajevski studio televizije N1.

Odluka Hrvatske o prekategorizaciji puteva u vezi s prevozom robe, koja nanosi štetu privrednicima u BiH, stupa na snagu krajem mjeseca, izjavio je predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.

– Hrvatska je donijela odluku o prekategorizaciji svojih puteva, gdje su neki granični prelazi ostali da ”vise u zraku”, jer na tim putevima, po novoj kategorizaciji, neće biti dozvoljen tranzitni promet kamionima koji prelaze 7,5 tona – objasnio je Egrlić.

Dodao je da to znači da prevozničke kompanije iz BiH koje saobraćaju na tom pravcu, a prevoze robu koja se izvozi ili uvozi u zemlju, neće moći da idu na granične prelaze na putevima obuhvaćenim prekategorizacijom, kao i da su na takvim geografskim položajima da im je daleko da idu na druge prelaze, prenosi portal Indikator.

Riječ je o prelazima Ivanica-Gornji Brgat, Velika Kladuša-Maljevac, Brčko-Gunja, Strmica-Strmica i Osoje-Vinjani Gornji.

Prema riječima Egrlića, odlazak na druge granične prelaze povećava troškove transporta, a uz to prevoznici gube dodatno vrijeme, odnosno prave dodatne kilometre da bi mogli da se uključe u putne komunikacije kojima mogu da saobraćaju kroz Hrvatsku.

Hrvatska je 20. maja donijela odluku o prekategorizaciji puteva koja stupa na snagu osam dana nakon donošenja.

Tanjug

About Post Author

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *