DOBOJ: Vasiljević predlaže mjere za saniranje posljedica korona virusa - Glas Regije

DOBOJ: Vasiljević predlaže mjere za saniranje posljedica korona virusa

Nije učitano

Odbornik u Skupštini grada Doboj i član Predsjedništva PDP, Slobodan Vasiljević, rekao je da treba pod hitno pristupiti rebalansu budžeta Grada Doboj i prilagoditi ga potrebama saniranja posljedica nastalih usljed epidemije virusa korona.

On smatra da postoji više mogućih izvora za prikupljanje sredstava u ovu svrhu, ukoliko dođe do rebalansa.

– Potrebno je izvršiti analizu svih kapitalnih investicija i izgradnju onih koje nisu prioritetne prolongirati za narednu godinu. Takođe, mora se izvršiti racionalizacija svih troškova, tekućih grantova i izdvajanja. U tom smislu, obavezan je i moratorijum na kupovinu službenih automobila za gradsku upravu i javna preduzeća za period od jedne godine – navodi se u saopštenju iz PDP Vasiljevićeva izjava.

Vasiljević predlaže i moratorijum na sva zapošljavanja u gradskoj upravi i javnim preduzećima do kraja 2020. godine, a potreba za ljudskim resursima bi se mogla zadovoljiti unutrašnjom preraspodjelom.– Uz to, potrebno je umanjiti platu na visinu jedne i po prosječne plate za sve izabrane i imenovane funkcionere, direktore i pomoćnike direktora javnih preduzeća, načelnike, savjetnike u gradskoj upravi i javnim ustanovama – dodaje Vasiljević.

On kao mjeru predlaže i ukidanje odborničkih naknada do kraja vanrednog stanja, a naknadno razmotriti i umanjenje visine naknada do kraja mandata.

Vasiljević kaže da su ove mjere neophodne da bi se sredstva usmjerila privrednim subjektima u cilju sanacije gubitaka, poljoprivrednim proizvođačima, penzionerima i socijalno ugroženim građanima, te zdravstvenim ustanovama za nabavku medicinskih sredstava i opreme.

– Ova sredstva su potrebna i da bi se pomoglo oporavku poslovnih subjekata smanjenjem taksi i naknada proporcionalno vremenskom periodu tokom kojeg im je zabranjen rad – dodaje Vasiljević.

Predlaže i mjere kojim bi se poslovni subjekti kojima je zabranjen rad, obrazovne i zdravstvene ustanove oslobodili plaćanja računa za grijanje i vodu u toku trajanja vanrednog stanja, kao i građani koji su bez posla, penzioneri i socijalno ugroženi.

Vasiljević smatra da će od pomoći biti mjera dodjele sjemenskih paketa svim domaćinstvima koja imaju obradivu površinu.

(IZVOR: Srpskainfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *