Doboj obilježeva evropsku nedelju neplodnosti, i ove godine biće sufinansirana potpomognuta oplodnja - Glas Regije

Doboj obilježeva evropsku nedelju neplodnosti, i ove godine biće sufinansirana potpomognuta oplodnja

Nije učitano

Evropska nedjelja neplodnosti obilježava se od 1. do 7. novembra. Dobojsko Udruženje porodica sa problemom steriliteta “Novi život” broji 28 članova.Grad Doboj će i ove godine sufinansirati biomedicinski potpomognutu oplodnju za sve parove sa četiri hiljade konvertibilnih maraka. Javni poziv na koji se parovi mogu prijavljivati otvoren je do kraja ovog mjeseca.

Iz dobojskog Udruženja porodica sa problemom steriliteta „Novi život“ kažu da su se na drugi javni poziv prijavila samo dva bračna bračna kojima će Gradska uprava sufinasirati biomedicinski potpomognutu oplodnju sa po četiri hiljade maraka.Prošle godine prijavilo se 16 parova,a od tog broja njih 14 ispunilo je uslove. S obzirom da su postupci jako skupi,te se kreću od 6.000 do 12.000 KM sredstva koja su obezbijeđena iz gradskog budžeta su im od velikog značaja.Pohvalno je kažu što je Gradska uprava pomjerila i starosnu granicu.

Svaki šesti par u Srpskoj susreće se sa problemom steriliteta.Iz Službe za ginekologiju i akušerstvo dobojske Bolnice kažu da se gotovo svakodnevno susreću sa pacijentkinja koje se bore za potomstvo.

Evropska nedjelja neplodnosti pokrenuta je 2016. godine sa ciljem da se što više govori o problemu neplodnosti.Obilježava se od 1. do 7. novembra.

Udruženje “Novi život” iz Doboja okuplja 28 bračnih parova,ali se pretpostavlja da je broj parova koji se bore da postanu roditelji daleko veći.Javni poziv koji je Gradska uprava Doboj raspisala u julu za sufinansiranje vantjelesne oplodnje ostaje otvoren do kraja ovog mjeseca.

(IZVOR: TV K3)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *